Akvareli ruskog umetnika u valjevskoj galeriji

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu otvorena je izložba akvarela Denisa Petrulenkova. Ovaj ruski umetnik srednje generacije živi u Smolensku, gde je i završio studije grafike.

Svetlost sveća i kandila isijava sa akvarela Denisa Petrulenkova u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu. Izložbom na kojoj dominiraju motivi duhovnosti i pravoslavlja, ruski umetnik pokazuje da pigmentima rukuje znalački i senzibilno. 

 

Petrulenkov potiče iz umetničke porodice iz Vitebska u Belorusiji, koji je u svetskoj istoriji umetnosti poznat kao rodni grad Marka Šagala.

"Rusija, velika zemlja, dobra škola. Sve akademije su vrhunske", ističe Peđa Aćimović, organizator Međunarodnog bijenala akvarela. "To su jako školovani slikari koji izlaze sa tih akademija i koji su stvarno raznovrsni. Denis radi dosta na temu kosmonauta, pošto iz tog kraja odakle je i on, potiču veliki kosmonauti, kao što je Jurij Gagarin." 

Na Međunarodnom bijenalu akvarela u Beogradu 2016. godine među više od dve stotine autora Denis Petrulenkov bio je najuspešniji. Deo te velike izložbe mogla je da vidi likovna publika u valjevskom Internacionalnom umetničkom studiju. 

„Kako smo tada pokrenuli saradnju sa Galerijom ‘A’ i sa gospodinom Peđom Aćimovićem, organizatorom ovog Međunarodnog bijenala, on je sledeće godine u svojoj galeriji kao pobedniku akvarela organizovao ovu izložbu. Mi smo oduševljeni ovim radovima", kaže Mirjana Vojić, direktorka IUS "Radovan Trnavac Mića".

 

Akvarel se smatra teškom tehnikom jer ne dopušta greške. Denis Petrulenkov, koji živi i stvara u Smolensku u Rusiji, crtačko umeće i kreativnost takođe iskazuje baveći se ilustracijom i grafičkim dizajnom.broj komentara 0 pošalji komentar