Da li su dozimetri za specijalizante radiologije obavezni

Našoj redakciji stigao je anonimni mejl u kojem se navodi da specijalizanti radiologije na Medicinskom fakultetu u Nišu ne dobijaju dozimetre kojima se meri nivo zračenja.

U anonimnom mejlu piše da bi specijalizanti o trošku fakulteta trebalo da dobiju dozimetre kojima se meri nivo zračenja i da je to zakonska obaveza, kao i da svaki dozimetar košta oko 5.000 dinara, što je za  120 specijalizanata oko 600.000 dinara.

Međutim, u saopštenju sa Medicinskog fakulteta piše: ne postoji pravni osnov za nabavku dozimetara i druge zaštitne opreme za volontere specijalizante, jer im ni medicinski fakulutet, ni KC Niš nisu poslodavci.

S druge strane, na fakultetu kažu da se kod procedura gde ima zračenja, rendgenografije, mamografije i skenera, očitavanje radi u radnoj stanici koja je udaljena od izvora zračenja.

Jedina mogućnost za zračenje su, kako piše u saopštenju, interventne procedure, koje rade jedino lekari specijalisti, a volonteri specijalizanti samo posmatraju te intervencije.

Naše kolege iz Kragujevca proveravale su kakva je situacija kod njih i obavestile nas da specijalizantima dozimetre ne kupuje fakultet već Klinički centar u Kragujevcu.

"Svi lekari na specijalizaciji iz radiologije u Kragujevcu, na Fakultetu medicinskih nauka i KC Kragujevac kao nastavnoj bazi, imaju pravo i obavezu sprovođenja mera zaštite od jonizujućih zračenja i to se u Kragujevcu i radi. Svi lekari imaju lične dozimetre kojima se regustruje nivo oštećenja, odnosno primene jonizujućih zračenja za određeni mesec, menja se jednom mesečno i svi lekari to imaju", objašnjava Radiša Vojinović, šef Katedre za radiologiju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Takva je situacija u Kragujevcu, a sa niškog Medicinskog fakulteta nismo dobili odgovor na pitanje da li je po prijavi specijalizanata prošle nedelje pokrenut inspekcijski nadzor.broj komentara 0 pošalji komentar