Vodenica u Banatu

Pančevac Dragan Pećanac iskoristio je priliku koju je ponudila Gradska uprava Pančeva za samozapošljavanje: kupio je vodenicu i nada se uspešnom poslovanju.

Vodenica u banatskim krajevima nije uobičajen prizor. U Pančevu od nedavno radi jedna, koju je Dragan Pećanac kupio u okolini Mionice, renovirao je i pokrenuo posao - mlevenje žita na tradicionalan način.

„Može voda da pokreće sve, a može i struja. Zimi neće moći voda, jer će da smrzne. Sada voda kruži preko pumpe, ali to je jedini način kod nas u Banatu", objašnjava Dragan Pećanac, vlasnik vodenice.

Brašno koje proizvodi je od celog zrna žitarica, organski odgajanih.

„Sviđa mi se zato što je domaće i što sam navikao, još kao dete sa sela, rodom iz Krajine. Volim kad je domaće i sveže", kaže Dragan Kelebuda, kupac.

Ideju za vodenicu dobio je obilazeći slične u inostranstvu, ali i u sećanjima na detinjstvo u Lici, kada je sa majkom išao da melju žito. Draganova žena Svetlana priprema kačamak, pite, hleb i proju za mušterije.

„Proizvodićemo naše lepinje i hleb, pakovaćemo u bio-vreće i prodavaćemo. To nam je neki plan za budućnost", priča Svetlana Pećanac.

Za kupovinu vodenice i pokretanje posla, Dragan je dobio pomoć Gradske uprave Pančeva, od pola miliona dinara, preko projekta za samozapošljavanje.

„Pomogli smo u ovoj godini 23 preduzetnika u Pančevu, a oni imaju i besplatne pravne i knjigovodstvene usluge u narednih godinu dana", kaže Milenko Čučković, gradski većnik.

U pančevačkoj vodenici dnevno se samelje do 200 kilograma žitarica, a mušterije mogu da biraju između pšeničnog, ražanog, kukuruznog, ječmenog i heljdinog brašna.broj komentara 0 pošalji komentar