Mala istorija privatnog života Obrenovića u šabačkom Arhivu

U šabačkom Arhivu brižljivo čuvaju najstariju i najzanimljiviju prepisku srpskih vladara, istaknutih ličnosti iz sveta književnosti i društvenog života. Njihova pisma, kao deo "Kulture u pokretu", izložena su u centru grada.

"Ljubezna suprugo, moja Ljubice" - ovako 4. marta 1840. godine sa imanja u Vlaškoj, pismo na tri strane počinje Miloš Obrenović. Napisao ga je njegov lični sekretar jer je srpski knez bio nepismen.

 

"Ovo je jedno od najdragocenijih pisama koje se čuvaju u šabačkom arhivu", objašnjava Ivan Dosković, autor izložbe. "U pismu Miloš poziva suprugu Ljubicu i sina Mihaila da se ponovo sastanu na njihovom imanju u današnjoj Rumuniji i žali se na zdravstvene probleme, pre svega sa očima."

Pisma iz šabačkog Arhiva otkrivaju detalje iz privatnog života, radosti i probleme kao i istorijski trenutak u kojem su nastala.

"Posebno bih istakao pismo kraljice Natalije upućeno Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije, kojim se ona obraća poslanicima, za mogućnost da vidi svog sina. Pismo je sačinjeno na 17 strana, zatim dopis mitropolita Mihaila kojim se obraća građanstvu, apeluje na njih da decu odvedu na vakcinaciju, i razglednice Janka Veselinovića kojima se on javlja iz Vrnjačke Banje", objašnjava Davor Stanojević, direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Na 15 panoa u "Otvorenoj galeriji" prikazana je arhivska građa koja se čuva u zbirci Poklona i otkupa, Fondovima Šabačkog suda i građanskih udruženja. Jedan deo posvećen je i pismima koja su u toku Drugog svetskog rata, svojoj porodici i prijateljima slali vojni zarobljenici iz logora u Nemačkoj. Javljali su im da su živi i poručivali da ne brinu zbog njih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво