U Kovačici ruše predrasude: inkluzivni džudo

U Kovačici nema mesta predrasuda. Uz Sombor, to jedino mesto u Srbiji gde se organizuju treninzi džudoa za osobe sa smetnjama u razvoju.

U džudo sali u Kovačici dva puta nedeljno korisnici Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju vredno treniraju i raduju se tome. Rade vežbe i zahvate kao profesionalci, dokazujući i sebi i drugima koliko mnogo mogu da postignu.

 

"Super je trening. Malo je teško", kaže Marina.

"Izgleda teško, ali trudim se, i verujem u sebe", kaže Boris.

Sandra kaže da se trudi da bude što bolja i da napreduje: "Da sama sebi kažem šta mogu, a šta ne mogu."

"Ja sam veoma zadovoljan", kaže trener džudoa Saša Anđelović. "Od početne neke faze, gde su imali tremu i gde su se plašili i samog kontakta sa podlogom i sa drugim osobama, sad su došli do toga da se sa osmehom i radošću okreću i prevrću."

Ideja za inkluzivni džudo javila se prilikom druženja sa korisnicima ustanove u Somboru, koji su prvi počeli sa tim treninzima.

Napisan je projekat, nadležno ministarstvo odobrilo je sredstva i organizovane su aktivnosti bitne za socijalizaciju i motorički razvoj.

"Da se opuste, da vide da mogu nekom da veruju", ističe Milina Kotvaš, defektolog, "značajno je i za njihov razvoj, celokupnu ličnost, za koordinaciju i ravnotežu."

Važan deo projekta bio je i zajednički trening sa drugim sportistima koji treniraju džudo.

"Razvijamo njihov senzibilitet za naše korisnike, za osobe sa invaliditetom, a njima pružamo mogućnost druženja sa ostalim građanima, da ne budu izdvojeni", kaže Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad.

Korisnici vole aktivnosti i druženje u Dnevnom boravku, ali i džudo, pa će Centar za socijalni rad naredne godine tražiti finansijsku pomoć za nastavak projekta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво