Leskovac: Prodaja vojnih objekata

Republička Direkcija za imovinu objavila je oglas za prodaju 22 nepokretnosti koje nisu neophodne Vojsci Srbije. Ponude mogu da se podnose do kraja meseca, a vojne komplekse zainteresovana fizička i pravna lica, uz prethodnu najavu, mogu da razgledaju danas i sutra.

Uz vojni kompleks „Mira", porodična kuća Stojanovića. Vojska im je nekada značila sigurnost, ali kako se odavno ne koristi brojni su problemi.

 

„Leti to je strašno, džungla. Dolaze ježevi, dolaze svakakve životinje", kaže Jelica Stojanović, naselje „Mira" Leskovac.

Ceo kompleks sa 15 vanknjižnih objekata: garažama, magacinima, stražarnicima, obuhvata skoro 6 hektara. Meštani leskovačkog naselja "Mira" veruju da će ovoga puta, po sniženoj početnoj ceni od skoro 870.000 evra biti kupaca.

„Smatram da bi neko fizičko lice ili neki recimo privrednik koji bi kupio ovaj kompleks,  unapredio negde sam život u našoj mesnoj zajednici", kaže Žarko Antanasković iz MZ „Južnomoravskih brigada".

Grad Leskovac za taj, ali i vojni kompleks skladišta Vinarce sa nekoliko objekta i blizu 2 hektara zemljišta, nije zainteresovan, o čemu je obavešteno Ministarstvo odbrane.

„Mi smo zainteresovani za kupovinu zgrade ispred koje se nalazimo, reč je o nekadašnjoj komandi garnizona, a kupljena bi bila kako bi se deo službenika lokalne samouprave preselio ovde i kako bi zgrada iza nas bila gradska kuća", kaže Aleksandra Stojanović, PR gradonačelnika Leskovca.

Grad ovde računa na razmenu imovine, kao i u slučaju Doma Vojske koji neiskorišćen propada. Klubovi vojske na prodaju u Aleksincu, Beloj Crkvi, Požarevcu, komanda u Užicu, a skladišta, vežbališta, zemljište u još desetak gradova. U Nišu se prodaje nekadašnja vojna ekonomija u naselju Medoševac. Nalazi se pored Koridora 10 i aerodroma Konstantin Veliki. Opština Crveni krst spremna je da investitoru obezbedi potrebnu infrastrukturu.

Miroslav Milutinović, predsednik Opštine Crveni krst u Nišu kaže da investitori prvo traže gde je komunalna infrastruktura rešena, pa tek onda se dogovaraju oko dolaska.

Ovaj kompleks još čuva tragove Nato bombardovanja. Kupcu predstoji čišćenje od neeksplodiranih ubojnih sredstava, kao i u Sremčici, Čukarici, Petrovaradinu, Smederevu gde je kasarna Carina sa preko 18 hektara i početnom cenom od 2,5 miliona evra najveća i najvrednija vojna imovina koja se prodaje.

broj komentara 0 pošalji komentar