Kako zaštititi devojčice od nasilja

Danas se obeležava međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Srbiji je ove godine ubijeno 28 žena. SOS telefon u Vranju i Kutak za devojke priključili su se kampanji protiv nasilja, u središtu pažnje su zaštita devojčica i prevencija.

Stariji muškarac slao je u Trgovištu neprikladne fotografije devojčici, u Surdulici sličan slučaj, u Vranju su preko društvenih mreža deljene slike učenice osnovne škole.

 

Ti slučajevi upozoravaju, bitna je prevencija, informisanje i prepoznavanje. Branislava i Emilija bile su na radionicama koje organizuje Kutak za devojke SOS telefona.

"Potrebno je da svaki toksični odnos koji imamo u životu prekinemo, kako bismo rasli i napredovali kao ličnosti, što je najbitnije od svega", kaže učenica Branislava Stanković.

"Većina devojaka i ljudi koji trpe nasilje nemaju smelosti da priznaju šta im se dešava", kaže Emilija Ljubić, učenica.

U Kutku za devojke sa vršnjakinjama razgovaraju o mehanizmu nasilja, kako da se zaštite, da se osnaže, sačuvaju samopouzdanje i kako da postave granice nasilničkom ponašanju.

Cilj je da se promeni odnos prema nasilju, da se shvati da ne mora da se ćuti, kaže Natalija Dimić iz Kutka za devojke.

"Jer su ovo, u stvari, radionice bazirane na edukaciji, ali ne u smislu edukacije da ja sad namećem mišljenje devojkama šta da rade i kako da se ponašaju, nego da im dam primere kako da prepoznaju, šta to znači", navodi Sara Savić iz Kutka za devojke.

SOS kutak za devojke radi dve godine, za to vreme je sedamsto devojaka pratilo radionice u školama o prevenciji nasilja.

‚‚Oko 15 odsto učesnica vršnjačkih radionica u školama u Vranju je, posle radionice, od vršnjačkih edukatorki tražilo individualne razgovore i informacije kako da prekinu i da izađu iz nasilja u partnerskim odnostima", kaže Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.

Od početka godine SOS telefon registrovao je 800 poziva, 120 žena je prijavilo nasilje u porodici, a 20 je napustilo nasilnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво