Pred Veliki prasak, izložba angažovanog i nekonvencionalnog slikara

U kragujevačkoj galeriji "Artium" predstavio se mladi slikar Petar Mošić. Izložba "Pred veliki prasak" svedoči o njegovom nekonvencionalnom i angažovanom pristupu likovnom stvaralaštvu.

Samo naizgled statične slike, pune emocija - to su deca koju slika Petar Mošić, fizički ili psihički povređena, prikazana širom otvorenih očiju ili spuštenog pogleda, u susret "velikom prasku" koji ih očekuje u odrastanju.

Umetnik opominje, na svoj način, metaforičnim slikama, smatra likovna kritičarka Maja Živanović:

"Pored ovih slika osetimo teskobu, ali se pred svakom zapitamo da li je to zaista naša realnost, da li je to samo umetnikova fikcija, da li ne primećujemo ono što svakodnevno čitamo u novinama. Onda pogledamo slike, pa kažemo, možda se to zaista i desilo."

Zlatna boja, simbol večnosti, kao i Mošićeva slika Zlatno dete, predstavlja dečaka budućnosti koji je istovremeno i dete i mladić, svetle kose i plavih očiju, krhkog tela, odlučnog stava, koji gleda u ono što dolazi.

"Ovom izložbom stavljam tačku na temu odrastanja u savremenom društvu", ističe Petar Mošić, "ovo predstavlja jednu vrstu specifične izložbe, bar za moju karijeru. Posle toga počinjem nove slike."

U sledećem opusu, kako najavljuje, izlazi iz teme odrastanja u svremenom društvu i baviće se pomalo zaboravljenom konekcijom između prirode i čoveka.

Domaćini u galeriji "Artium" i ovog puta su Kragujevčane iznenadili pratećim programom na otvaranju izložbe. Ovaj put izveden je deo iz Hendlove opere Imeneo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво