Pred Veliki prasak, izložba angažovanog i nekonvencionalnog slikara

U kragujevačkoj galeriji "Artium" predstavio se mladi slikar Petar Mošić. Izložba "Pred veliki prasak" svedoči o njegovom nekonvencionalnom i angažovanom pristupu likovnom stvaralaštvu.

Samo naizgled statične slike, pune emocija - to su deca koju slika Petar Mošić, fizički ili psihički povređena, prikazana širom otvorenih očiju ili spuštenog pogleda, u susret "velikom prasku" koji ih očekuje u odrastanju.

Umetnik opominje, na svoj način, metaforičnim slikama, smatra likovna kritičarka Maja Živanović:

"Pored ovih slika osetimo teskobu, ali se pred svakom zapitamo da li je to zaista naša realnost, da li je to samo umetnikova fikcija, da li ne primećujemo ono što svakodnevno čitamo u novinama. Onda pogledamo slike, pa kažemo, možda se to zaista i desilo."

Zlatna boja, simbol večnosti, kao i Mošićeva slika Zlatno dete, predstavlja dečaka budućnosti koji je istovremeno i dete i mladić, svetle kose i plavih očiju, krhkog tela, odlučnog stava, koji gleda u ono što dolazi.

"Ovom izložbom stavljam tačku na temu odrastanja u savremenom društvu", ističe Petar Mošić, "ovo predstavlja jednu vrstu specifične izložbe, bar za moju karijeru. Posle toga počinjem nove slike."

U sledećem opusu, kako najavljuje, izlazi iz teme odrastanja u svremenom društvu i baviće se pomalo zaboravljenom konekcijom između prirode i čoveka.

Domaćini u galeriji "Artium" i ovog puta su Kragujevčane iznenadili pratećim programom na otvaranju izložbe. Ovaj put izveden je deo iz Hendlove opere Imeneo.

broj komentara 0 pošalji komentar