Ljubav prema poslu i visoki ciljevi put uspeha čačanskih preduzetnica

Žensko preduzetništvo još je neiskorišćeni potencijal, a žene na čelu preduzeća prati niz specifičnih problema. Ipak, ima Čačanki koje su od svog posla napravile brend. Sa njima je razgovarala Silvija Pašajlić.

Poslastičarski put Zorice Selaković pun je uspona i padova. Od prve radionice za izradu kolača registrovane na području nekadašnje Jugoslavije do ozbiljne proizvodnje u kojoj je svakodnevno angažovano dvadesetak radnika prošlo je tri decenije. Za ovu ambasadorku ženskog preduzetništva kolektiv je druga porodica o kojoj brine.

''Održati te dve porodice to je stvarno veliki veliki uspeh. Evo 30 godina se borimo. Žene moraju da budu i majke i domaćice i bake i poslovne žene i supruge. Znači da bi sve to održale njima je stvarno još dodatni teret preduzetništvo'', kaže preduzetnica iz Čačka Zorica Selaković.

Za uspeh i stvaranje brenda potrebne su godine i decenije. Ipak čačanske preduzetnice kažu da ih ka uspehu vodi ljubav prema poslu i visoki ciljevi. Maruška je u prepoznatljivom proizvodu spojila umetnost i biznis. Ipak kaže da bez kapitala, kredita i nekretnina početak nije lak.

''U početku sav biznis, kada neko krene da radi svoj biznis sve što se zaradi mora da se ulaže ponovo dok prođu određene godine i ja se zaista iskreno nadam da dolaze godine kada će ovaj biznis koji ja sada radim mnogo više da se širi i onda ćemo moći drugačije da napredujemo'', kaže preduzetnica iz Preljine Maruška Topalović

Žene teže dolaze do finansijskih sredstava, još uvek su na manje plaćenim poslovima, ali iako su, po mišljenju mnogih, revnosne u poslu i dalje nisu ravnopravne. Ipak, poslednjih godina sve je više onih koje se osmele da započnu sopstveni biznis.

''Ono što je najbitnije to je da su same žene shvatila i žele da postanu ekonomsko nezavisne i samim tim dolazi do većeg otvaranja i sve veće popularnosti ženskog preduzetništva što samimi tim dovodi do stabilnijeg privrednog razvoja'', navodi Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena u Čačku.

Statistika pokazuje da sada već ima 25 odsto preduzeća i preduzetnički radnji na čijem čelu su dame. A mnoge preduzetnice u Čačku već su se potvrdile u poslovnim vodama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво