Gladijatorski sport za džentlmene u Starčevu

Starčevo je jedino naše selo koje ima ragbi klub. Tu se uspešno radi sa decom, a kadetska ekipa nedavno je pobedila na prvenstvu Srbije. Zbog toga ovaj sport postaje sve popularniji u Pančevu i okolini.

Ragbi nije mnogo popularan sport kod nas. Ove predrasude razbijaju u Starčevu, gde se u poslednje tri godine uspešno radi sa mlađim kategorijama, od petlića do kadeta. Rame uz rame sa dečacima treniraju i devojčice, a jedna od njih proglašena je najboljom u Srbiji prošle godine i trenutno je kapiten svoje ekipe.

"Treniram od septembra 2017. godine, to je malo više od dve godine. Moj tata je bio ragbista, pa sam se i ja odlučila za ovaj sport", kaže Marija Stojšić.

"Moj kum je trenirao ragbi. Na njegov nagovor sam došao na jedan trening i svidelo mi se", navodi ragbista Vasilije Gerdić.

Trenutno u klubu "Borac" ragbi trenira tridesetoro dece. Jedini pored Beograda, imaju pravi teren za ovaj sport, mada koriste i fudbalski. Za sada rade volonterski, deca ne plaćaju članarinu, a uspesi stižu - ove godine postali su kadetski prvaci Srbije.

"Englezi ragbi zovu gladijatorskim sportom za džentlmene. Ima manje povreda nego u fudbalu ili košarci, ali ljudi imaju pogrešnu sliku, jer nas nema dovoljno u medijima", objašnjava trener Radivoje Ćosić.

U Ragbi savezu Srbije uvereni su da su Starčevci tek počeli da nižu medalje. Imaju plan kako da popularišu taj sport.

"Želimo da pored postojećih 18 klubova osnujemo još 5-6, ojačamo domaće prvenstvo i pokažemo da je ragbi ozbiljan sport sa tendencijom širenja", kaže Igor Stojadinović, predsednik ragbi saveza Srbije.

Starčevci su krenuli i na međunarodna takmičenja, pa uskoro očekuju nove pobede.

broj komentara 0 pošalji komentar