Grade se nasipi za zaštitu Uljme od poplava

Oko tri hiljade stanovnika Uljme, kod Vršca, sa velikim olakšanjem dočekalo je početak izgradnje nasipa koji će ovo južnobanatsko selo zaštititi od poplava sa kojima se bore desetak godina.

Meštanima Uljme još je živo sećanje na 2017. godinu kada je obilna kiša za samo 10 minuta potopila selo, a poplava odnela jedan život. Centar Uljme bio je pretvoren u reku, a stanovništvo evakuisano čamcima.

"Tog dana 7. juna 2017. sećam se kao juče da je bilo. Stigla sam u selo i zatekla užasan prizor sve je bilo poplavljeno, od škole od kuće, od crkve, apsolutno celo selo", seća se Aleksandra Čečarić.

Od šteta nastalih 2017. Uljmani su do danas uspeli da se povrate, obnovljeni su vrtić, škola i ambulanta, meštani su dobili pomoć da saniraju štetu u kućama, međutim i dalje strepe i od najmanje kiše.

Većina stanovnika je sa olakšanjem dočekala početak radova na retenziji, nasipima koji će vodu usmeriti ka kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

"Dve retenzije koje služe za umirivanje poplavnog talasa, sa dve pregrade i prelivnim kanalom sve je to povezamo jednim prirodnim putem i odlazi obodnim kanalom oko sela u sistem", objašnjava Zorica Popović, načelnica Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo.

U Gradskoj upravi u Vršcu kažu da je ovim retenzijama problem sa poplavama u Uljmi rešen u narednih sto godina.

"Ono što je za nas bilo važno već tada nije samo da saniramo posledice poplava već i da uradimo nešto na prevenciji. Krajem prošle godine konkurisali smo i udružili sredstva sa Kancelarijom za upravljenje javnim ulaganjima na taj način obezbeđena su sredstva od 30 miliona dinara za izgradnju retenzije u Uljmi", navodi Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

"Da nikad više ne dočekamo to što je bilo 2017. i to smo čekali kad će da počne da se radi i eto dočekali smo i to", zadovoljan je predsednik Mesne zajednice Uljma Dragiša Đorđev.

"Mislim da celo selo mirno spava zbog toga", kaže meštanka Aleksandra Čečarić.

Celokupan posao biće završen do kraja februara naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво