Ko su srpske „Nebeske vidre“

Na državnim prvenstvima u padobranstvu, već godinama najbolje rezultate postižu vojni padobranci iz 63. bataljona. Ekipno je, takođe, najbolji tim Vojske Srbije „Nebeske vidre“.

Njih troje imaju zajedno više od 10.000 skokova. Zastavnik Siniša Mićić za 30 godina ostvario je preko 5.500 skokova. On je trostruki državni pravak u skoku na cilj.

„Treba da se dosta trenira, da se razmišlja o tome, da non-stop čovek bude angažovan oko svega toga i posle toga dođu i rezultati. To ne može da dođe za godinu, dve do tri“, objašnjava zastavnik Siniša Mićić, državni prvak u padobranstvu.

Šezdeset treći padobranski bataljon iz sastava Specijalne brigade Vojske Srbije često se pominje kao najvažniji za razvoj padobranstva u našoj zemlji.

„Mnogi su bili ovde i dali mnogo toga vojnom padobranstvu, našoj jedinici i sada negde u nekim drugim klubovima gde rade kao instruktori, sve ovo znanje koje su stekli ovde i njihovo iskustvo prenose na civilne padobrance“, kaže stariji vodnik Dejan Cvetković, državni viceprvak u padobranstvu.

Višegodišnji član najbolje padobranske ekipe vojske je i jedna žena, zastavnik Radmila Đurić: „U našoj zemlji nema baš konkurencija među ženama što se tiče skoka na cilj i klasičnih disciplina, tako da ja moram da se izborim za svoje mesto u reprezentaciji u muškoj konkurenciji.“

Padobranci na takmičenju imaju vrlo težak zadatak: da skokom sa visine od 1.000 metara pogode cilj prečnika samo dva centimetra.

„Padobran nema motor, nema dobre manevarske mogućnosti, neke velike i recimo dovoljno je da vetar dune pola metra u sekundi u neku stranu i to je dovoljno da takmičar ne pogodi taj cilj“, kaže zastavnik Mićić.

Oni često predstavljaju našu zemlji na međunarodnim takmičenjima, a nedavno su učestvovali na prestižnim Svetskim vojnim igrama, koje su održane u Kini.

broj komentara 0 pošalji komentar