U školi u Milutovcu hibridni sistem za struju

Osnovna škola „Rade Dodić“ u Milutovcu ima 249 đaka, jedna je od najstarijih i najudaljenijih u trsteničkom kraju, ali prva po broju ekoloških aktivnosti i tehničkoj opremljenosti. Uz pomoć opštinskog Fonda za zaštitu životne sredine, nedavno su instalirali savremeni hibridni sistem.

Tabla iznad ulaza svedoči o 160 godina tradicije, rozeta – o negovanju kulturne baštine, a vetrogenerator na krovu škole – o jedinstvenoj inovaciji: hibridnom sistemu koji energiju vetra i sunca, uz pomoć solarnih panela, pretvara u električnu.

„Ova dva sistema rade paralelno i preko dva odvojena kontrolora pune gel-baterije koje služe kasnije za pretvaranje i korišćenje struje za određene potrošače u školi“, objašnjava Dušan Aleksić, inženjer elektronike, koji je projektovao sistem.

Hibridni sistem Dušanov je dar školi čiji je đak bio, sa željom da sadašnjim generacijama olakša usvajanje znanja iz mnogih oblasti, pre svega fizike i informatike.

„Pored neke uštede električne energije u školi ovim sistemom, naši učenici su privilegovani da i na praktičnim primerima mogu da prate proizvodnju i potrošnju električne enegrije kroz obnovljive izvore enegrije“, kaže Violeta Branković, profesorka tehnike i informatike u Osnovnoj školi „Rade Dodić“ u Milutovcu.

„Meni je najzanimljivije bilo dok sam pratio proizvodnju proteklih dana kada je bilo sunčano vreme za solarne panele i vetrovito za vetrogenerator. Može da proizvodi struju do snage od jednog kilovata. Priključili smo ovaj računar, dole nekoliko sijalica“, navodi učenik osmog razreda Lazar Dimitrijević.

Zahvaljujući brojnim projektima na očuvanju životne sredine, već pet godina deo su međunarodnog programa „Eko-škola“.

"Trudimo se da ih naučimo da recikliraju, da sav taj otpad koji svakodnevno proizvode možda može da pronađe neki ponovni vid upotrebe", kaže profesorka biologije Marijana Trifunović Dimitrijević.

Velikim trudom celog kolektiva već 14 godina škola u Milutovcu s ponosom nosi i titulu najuređenijeg dvorišta u trsteničkom kraju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 13:09) - stranac [neregistrovani]

Sve pohvale

Samo napred i sve pohvale za skolu, sve pohvale za mladog Dusana koga treba zadrzati u zemlji i podrzati ovakve mlade inzenjere uspesne kako nam ne bi sva pamet otisla u Nemacku!!!

(ponedeljak, 18. nov 2019, 22:36) - Inzenjer [neregistrovani]

Svaka cast!

Sve pohvale za projekat i za skolu. Svaka cast Dusanu Aleksicu koji je sve osmislio i podario skoli kao bivsi ucenik.