Meštani Rakite ne žele montažnu crkvu u svom selu

U Rakiti je, na inicijativu Kulturno-informativnog centra bugarske manjine iz sela Zvonce, postavljena montažna crkva, donacija iz Bugarske. Međutim, meštani Rakite takvu crkvu ne žele u svom selu.

Meštani Rakite su, kako kažu, bili zatečeni kada je doterana i postavljena mala montažna crkva.

Đurga Teodosijev kaže da o tome ne zna ništa i da prvi put vidi crkvu, a Mladena Cvetkov dodaje: „Protiv svetinje ne mogu ništa. Ne smem protiv Boga.“

Savet Mesne zajednice pokrenuo je peticiju da se crkva skloni. Smatraju da su morali da budu konsultovani svi meštani, a ne da se crkva dotera i postavi na privatni posed.

„Trebalo je da dođu u selo, da prvo obaveste Mesnu zajednicu“, ističe Danilo Sojanov, član Saveta MZ Rakita:

„Mi bismo okupili narod ovde u Domu kulture, pa bismo lepo razgovarali o tome. Oni bi nam predstavili tu maketu i mi bismo na osnovu toga videli šta ćemo. I verovatno bi istog trenutka narod rekao ne.“

„Ovo ne liči na crkvu“, naglašava Mile Nikolov iz Rakite. „Ovo se vidi da je kao neka maketa ili neka trafika, neka minijatura. Bruka za nas! Ovo je na privatnom imanju, nije crkveno. To jedino može da bude donacija u privatne svrhe.“

Crkva se gradi, a ne doteruje se na kolica, smatra Danilo Stojanov.

U Rakiti je nekada postojala seoska crkva, od koje je ostalo samo zvono. Već decenijama, sveštenik po potrebi dolazi iz susednog sela.

Meštani Rakite su ogorčeni, ali nam u šali kažu – zašto se njima dešava da dobiju mini- centralu, mini-crkve... Ova crkva je postavljena juče. Kažu da je ovo parče zemljišta privatni posed, pa se s pravom meštani pitaju da li je i crkva privatna.

Ovim povodom oglasila se saopštenjem i Eparhija niška. U saopštenju se navodi da nikakva molba za postavljenje bilo kakvog montažnog hrama ili bogomolje, bilo koje vrste, nikada nije upućena Eparhiji.

Bogomolja u Rakiti podignuta je bez blagoslova episkopa niškog, ličnom inicijativom privatnih lica. Ni nadležni paroh ni bilo ko od klirika Eparhije niške neće u njoj obavljati bogosluženja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво