Vek i po valjevske Gradske biblioteke

Gradska biblioteka "Ljubomir Nenadović" u Valjevu danas obeležava 150 godina postojanja. Ta ustanova kulture od nacionalnog značaja ponosna je na Odeljenje zavičajnih pisaca Valjeva, na nagradu Ljuba Nenadović i na bogat fond knjiga, posebno iz nauke.

Osnovana kao Čitaonica valjevska, po značaju i veličini bila je tada treća čitaonica u Srbiji. Danas je najstarija ustanova kulture u gradu od nacionalnog značaja. Fond od 15o hiljada knjiga uvek je dostupan korisnicima preko informacionog sistema.

 

„Kao istraživaču lokalne istorije i inače ljubitelju knjige i biblioteke, vrlo mi je značajna u istraživanju obilna literatura bez koje se ne može sklapati slika o tome šta se dešavalo u prošlosti našeg kraja. Zbog toga najviše vremena provodim ovde u Naučnom odeljenju valjevske biblioteke, koja raspolaže sa velikim fondom knjiga iz oblasti istorije", zadovoljan je mr Branko Matić, profesor Više škole.

Po jednom od najvećih putopisaca Ljubomiru Nenadoviću Gradska biblioteka godinama nosi njegovo ime kao i književna nagrada koja se dodeljuje u Brankovini. Ljuba je jedan od onih kojima je posvećeno Odeljenje zavičajnih pisaca.

„Moram reći da je Valjevska biblioteka bila pionir u procesu digitaliyacije. Istrajala je na tom putu dok su se tražile smernice i putevi, i u trenutku kada je država Srbija usvojila i donela standarde procesa digitalizacije i pprezentacije kulturnog nasleđa, mi smo bili spremni da se pojavimo i zasvetlimo na internetu", kaže Violeta Milošević, direktorka Gradske biblioteke "Ljubimr Nenadović" u Valjevu.

Ni u godini jubileja valjevska biblioteka neće izaći iz dve neuslovne zgrade i premestiti se u Dom vojske kako je to poslednjom prilikom najavljeno.

 

Čitavih 25 godina traje akcija, i to akcija koja je retko zabeležena negde,koja je puna energije, ljubavi za Valjevo, ljubavi za biblioteku i traženje mogućnosti kako će biblioteka da izgleda, gde će da bude i sa kojim sredstvima može da bude izgrađena", kaže prof. dr Milenija Marušić, arhitekta.

„Rešenje kao što je nova zgrada biblioteke omogućilo bi da prostor biblioteke dobije funkcionalniji i bolje organizovan prostor", smatra prof. dr Milan Maksimović,arhitekta.

"Dugo putovanje u budućnost", nimalo sličajno, naziv je programa obeležavanja velikog jubileja Gradske biblioteke u Valjevu.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво