Kako će građani Bora potrošiti nagradu od švajcarske Vlade

Grad Bor je učestvovao u programu švajcarske Vlade "Reforma poreza na imovinu" i među 44 lokalne samouprave iz cele Srbije zauzeo peto mesto. Za taj uspeh dobio je nagradu od 50 hiljada franaka. Kako će se utrošiti donirana sredstva?

Samo učešće u ovom programu predviđa da se novac transparentno troši, u dogovoru sa građanima. Šta oni misle, šta im je najpotrebnije, šta bi trebalo da se kupi?

 

„Ja bih prvo dao 5.000 evra, mislim da košta taj lokator za otkrivanje proboja, ovaj, na sistemu za vodu za piće ili za Toplanu. Kod nas je taj problem, taman asfaltiraju neku ulicu ili neki sokak, napravi se proboj, umesto tri metra oni kopaju pet metara, tako da se tu troduplo prave troškovi", smatra anketirani prolaznik.

Cilj projekta je da svi građani redovno plaćaju porez na imovinu i naravno da znaju gde se taj novac troši. Za nagradu švajcarske Vlade postoji više predloga - izdvojili smo jedan konkretan,

„Mi smo na osnovu istraživanja CESIDA iz marta izabrali jednu oblast, a ta oblast je zdravstvo, i ovih dana ćemo pokrenuti javnu raspravu o tome, u zdravstvu pod koje tri podoblasti treba da se troše sredstva", objašnjava Aleksandar Milikić.

Drugi cilj ovog programa je revizija poreskog sistema i jačanje poreskih administracija i baze podataka.

„Ideja je zapravo da ovaj deo budžeta koje lokalne samouprave prikupljaju kroz porez na imovinu, koji je tzv. izvorni prihod da lokalna samouprava može sama da odlučuje gde će da investira taj prikupljeni novac, pita građane kao one koji su tako reći učesnici u kreiranju tog budžeta, dakle one koji doprinose novcem, da odlucuju o tome gde će da se potroši", objašnjava Branislav Milić, stručni saradnik na projektu.

Grad Bor će se do kraja godine izjasniti o svojim potrebama, a realizacija kompletnog projekta predviđena je za mart 2021. godine.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво