Obnovljeni Gerontološki centar u Futogu i Dom za decu u Veterniku

U Futogu je otvoren rekonstruisani deo Gerontološkog centra "Novi Sad", a u Veterniku, u Domu za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju - novi Paviljon B, čije je renoviranje finansirala Vlada Vojvodine.

Kosta Kozarev ima 82 godine, a u domu je trinaest meseci. Zadovoljan je uslugom, ali kaže da mu fali malo više sportskih aktivnosti.

„Mogao bi da se napravi neki teren za mali fudbal", predlaže Kozarev, dodajući da bi i on igrao na njemu.

Dok čeka fudbalski teren, moći će da uživa u renoviranom potkrovlju najstarijeg objekta Gerontološkog centra "Novi Sad" u Futogu, u čiju je rekonstrukciju Vlada Vojvodine uložila 45.000.000 dinara.

"Ovom rekonstrukcijom uspeli smo da saniramo deo fasade i krova. Sanirali smo najurgentniji deo, a to je poslednji sprat starog dvorca, i opremili ga novim stvarima", ističe Slavica Škrbić, direktorka Gerontološkog centra "Novi Sad".

Saniran je samo deo najstarijeg objekta, a Dragica Savić, koja je u domu jedanaest godina, kaže da su uslovi bolji, ali da treba još raditi:

"Ništa nam ne valjaju ni stolice, ni astali. Jako je loše. I pravo da vam kažem neugodno je i kada jedemo." 

Novu trpezariju i kuhinju dobilo je 500 korisnika Doma za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Veterniku. Novac su obezbedile Vlada Vojvodine, koja je uložila 24 miliona dinara, i Kancelarija za javna ulaganja Srbije sa 404.000.000 dinara.

"To podrazumeva sanaciju i adaptaciju tri kompleksa za smeštaj naših korisnika i kompletnu rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže", objašnjava Ana Vila, direktorka Doma za decu i omladinu.

Vlada Vojvodine rekonstruiše i Gerontološki centar u Subotici, a radovi će uskoro početi u Staroj Moravici i u Čurugu.

"Decenijama ova oblast nije bila u prvom planu, a zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, to uvek mora biti u prvom planu. Na taj način se pokazuje odgovornost prema ljudima i odgovornost prema onima kojima je pomoć najpotrebnija", ističe Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Iz Pokrajine najavljuju nova sredstva za obnovu, a potpisana su dva ugovora sa Kancelarijom za javna ulaganja Srbije vredna milijardu i po dinara, što će omogućiti obnovu svih objekata Gerontološkog centra "Novi Sad".

broj komentara 0 pošalji komentar