Porodica i dijabetes

Oboleli od dijabetesa imaju dobijaju veći broj tračica za merenje šećera u krvi na recept ali su, kako kažu, odlučni da se izbore za više. Od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje traže da deca i najteži pacijenti o trošku države dobiju senzor i čitač za bezbolno merenje nivoa šećera u krvi.

Desetogodišnji Uroš Đurović iz Kraljeva poslednje dve godine, pomoću senzora i merača, bezbolno proverava nivo šećera u krvi. Ranijeg perioda njegova majka se nerado seća, jer je svako merenje podrazumevalo ubod i bol.

"Pred svaki obrok i svaku noć u dva sata. Tako da njegovi prsti su bukvalno, svi nervi oštete se merenjem na taj način i ovo olakšava i njemu mnogo i nama naravno", kaže Uroševa majka Aleksandra Đurović.

Sada mogu da prate kako se glikemija kretala i između dva merenja. Merač su platili 120 evra, a svakog meseca za senzore daju još toliko. Ipak roditelji se odriču mnogih stvari kako bi deci bar povremeno olakšali, kaže Dušica Ratković, kojoj sin i ćerka boluju od dijabetesa: 

"Poznato je svima kakav je standard u našoj zemlji, s obzirom na to da su troškovi lečenja i svega što treba da priuštite i zdravom detetu, a ne sa ovakvim problemom, zaista veliki, tako da je vrlo teško priištiti ovaj aparat."

Zato pogled upiru u Republički fond za zdravstveno osiguranje, podržani od strane lekara.

"Sprečili bi se brojne komplikacije koje su vrlo česte kod dijabetesa, kako one mikroangiopatske na oku, bubregu i nervima, tako i one na velikin krvnim sudovima, makroangiopatske, za srce, mozak i donje ekstremitete", ističe prof. Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije.

Samoregulacija koja se postiže korišćenjem senzora i čitača posebno je važna za nestabilne tipove dijabetesa, tipa 1 i kod mladih.

"Nažalost mi danas nismo imali nikakve razgovore ni kontakte sa fondom u tom smislu. Jedino što smo ovako na ovim skupovima i na kongresima i u udruženjima, pokušavamo da taj problem podignemo na viši nivo ne bismo li tako zaintersovali Fond", ističe dr Bratislav Milovanović, predsednik Saveza društava za borbu protiv šećerne bolesti.

Pacijenti u susednim zemljama inovativno pomagalo već nabavljaju o trošku države. U Crnoj Gori deca, u Hrvatskoj i trudnice, slepi i najteži bolesnici. Na pitanje da li u Srbiji isto pravo imati bar najmlađi, u Fondu odgovaraju - "razmotrićemo".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво