Digitalna platforma za investitore u jedanaest lokalnih samouprava

Kako privući što više investitora i kako im što bolje predstaviti raspoložive kapacitete - ovo su problemi sa kojima se suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji. Posao će olakšati novi informacioni sistem koji u jedanaest lokalnih samouprava u Srbiji izrađuju stručnjaci Geodetskog zavoda i Švedske uprave za kartografiju.

U Pirotu i Vranju već godinama uspešno posluju slobodne zone, koje nude brojne pogodnosti investitorima. U to su se uverili i predstavnici grčko-bugarske tekstilne firme, koji su u Pirotu zaposlili pedeset radnika.

"Dve godine smo u Pirotu i zadovoljni smo uslovima i radnicima. Planiramo proširenje proizvodnje. Za nas je povoljno što su carina i špedicija na jednom mestu, a prednost je i novi auto-put na Koridoru 10", kaže Albena Nikolova, direktorka firme "Malevos".

I Pirot i Vranje privukli su dosta investicija. Ali osim slobodnih zona, oba grada imaju još mnogo lokacija koje mogu da ponude investitorima. Problem su nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela.

"Stoji problem da nemamo dovoljno raspoloživih lokacija, a i one koje su u našoj evidenciji su neraščišćenog svojinskog statusa, jer je u pitanju svojina bivših društvenih firmi", ističe Marija Đošić, šefica Kancelarije za Lokalni ekonomski razvoj (LER) u Pirotu.

"Razmišljali smo o postojećim industrijskim kapacitetima u starim industrijskim zonama, onima koji su stali sa radom, da i njih prezentujemo, tako da i to bude dostupno potencijalnim investitorima", naglašava Boban Stanković, koordinator Kancelarije za LER u Vranju.

Zahvaljujući projektu Republičkog geodetskog zavoda i Vlade Švedske, u Srbiji će se formirati Nacionalni registar investicionih mapa koji treba da olakša posao potencijalnim investitorima.

"Da investitor na vrlo lak način može da dođe u komunikaciju sa lokalnom samoupravom i da pristupi toj lokaciji radi daljeg investiranja. Sa jedne strane se jača ukupno poslovanje Srbije, a sa druge privredni kapaciteti grada ili opštine", kaže dr Marina Jovanović Milenković iz Republičkog geodetskog zavoda.

Za početak, investitori će uz pomoć nove digitalne platforme moći da vide sve podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u jedanaest gradova i opština Srbije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво