Razrešenje krize u Fabrici vagona u Kraljevu

Nakon sastanka između predstavnika Vlade Republike Srbije i zastupnika bivših radnika Fabrike Vagona iz Kraljeva, koji je održan u Beogradu, usaglašen je model po kome će država isplatiti sva zaostala potraživanja zaposlenima u nekadašnjem koncernu metalske industrije. Radnicima Fabrike vagona i njenim zavisnim privrednim društvima, država duguje oko 520 miliona dinara.

 

Fabrika Vagona je u stečaju od decembra 2015 godine. Radnicima nisu isplaćene zarade od juna 2012. Taj period obeležili su brojni štrajkovi, obustave rada i protesti ispred gradske uprave.

Goran Rečević, bivši radnik FVK naglašava da je to bila državna, a ne privatna firma. "Duguju nam 36 plata i pet godina radnog staža," kaže on.


Oko 750 radnika je ostalo bez posla. Kao tehnološki višak u evidenciji su Nacionalne službe za zapošljavanje od jula 2015 godine. Šest meseci pre pokretanja stečajnog postupka.
Zoran Marković, bivši radnik FVK , kažeda je Zakon o radu jasan: "Kada poslodavac pošalje zaposlenog na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje po osnovi tehnološkog viška je dužan da mu izmiri sve zaostale zarade i oko toga je nastala sva ova priča."

 


Bivši radnici imaju i svoje udruženje. Inicijativu za prava radnika koje okuplja i zaposlene u ostalim preduzećima u stečaju u Kraljevu. Broji oko 1500 članova. Održali su više od 20 sastanka sa predstavnicima Vlade Republike Srbije. Na predlog Vlade dostavili su i nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

 


Dragan Mitrović, predsednik udruženja Inicijativa za prava radnika, podseća da su bili u Ministarstvu privrede. "Sa državnim sekretarom i zamenikom ministra privrede gde je dogovoreno da u ime Inicijative za prava radnika damo naš predlog načina rešavanja neisplaćenih zarada radnicima bivših kraljevačkih preduzeća gde bi taj model trebao da bude primenjen i na druga preduzeća. Mi smo to uradili i poslali," kaže Mitrović.


Kada predlog bude usvojen, prva rata potraživanja biće isplaćena u roku od 30 dana a ostatak u preostale tri rate. Prvi će biti isplaćeni radnici koji nisu do sada naplatili ništa iz stečajnog postupka u Fabrici Vagona, Prirodnom lečilištu Mataruška i Bogutovačka Banja, Papirprometu i Hladnjači. Deo potraživanja su naplatili bivši radnici Gibnjare i Autotransporta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво