Hiperealizam u srednjoj školi

U Elektrotehničko-građevinskoj školi u Jagodini priređena je prva samostalna izložba Sofije Stevanović, učenice prvog razreda arhitektonskog smera, članice likovne sekcije.

Profesori koji rade sa njom kažu  da njen talenat prevazilazi okvire školskog uzrasta.
Talenat za crtanje Sofija je otkrila kada je iz zabave kupila knjigu o japanskom stripu. Tada je shvatila kolika je moć olovke i papira. Iako crta tek tri godine, njeni portreti, po oceni stručnjaka, prava su mala umetnička dela. Upravo portret je njena  omiljena umetnička forma.

  "Volim da ljudska osećanja prenosim tim pogledom na papir i samim tim svoja osećanja, tako i biram ideje, biram šta ću da crtam," kaže Sofija.Roditelji su Sofijin  talenat otkrili kada je imala 12 godina.  Majka Valentina Stefanović je pedagog i  ističe da je vrlo bitno da dete podržite u onome što voli da radi. "„Crta sigurno 3-4 sata dnevno, to joj je uživanje, obično uz muziku i slušalice, tako da eto, to je nešto što je čini srećnom i neka tako ostane."

U okviri likovne sekcije Sofija sa svojim drugovima iz škole razvija talenat. Znači joj i velika podrška profesorke likovne kulture i umetnosti,Jasmine Šumar. "Ovo je hiperrealizam koji prevazilazi stvarno talenat jednog deteta od 14 godina. I sami možete da se uverite da su likovi toliko verno prikazani da svi prilaze i pitaju se da li je to fotografija," kaže profesorka.

Talentovana i skromna Sofija umetnost vidi i kao svoju buduću profesiju:  „Ja bih najviše volela da se time bavim u budućnosti jer me to čini srećnom." Kako bi podržala svoje talentovane đake škola će tokom godine na samostalnim izložbama predstaviti radove još nekih učenika, koji će kako veruju tek osvojiti svet umetnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво