Kragujevački studenti prvaci Evrope u simulaciji suđenja

Ekipa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, pobedila je na međunarodnom takmičenju u simulaciji suđenja u Sudu za ljudska prava u Strazburu. Ovo je prvi put da Pravni fakultet učestvuje u finalu tog takmičenja, i to kao jedini predstavnik naše zemlje. Zato je to veliko priznanje i za akademsku zajednicu u Srbiji.

Njih šestoro, u Strazburu simulirali su suđenje na temu "Repatrijacija ISIS boraca u Siriju". Veoma zahtevna tema, sa kojom se suočavaju mnogobrojne zemlje i nimalo lak protivnik - kolege iz Stokholma, koji su predstavljali nordijsku grupu pravnih fakulteta.

"Mislim da smo patentirali takoreći određene ideje, koje će poslužiti celoj Evropi, prilikom rešavanja ovih problematičnih slučaja", kaže Saša Tucaković sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

"Prvo smo morali, kada smo dobili slučaj, da razmotrimo sve nedostatke slučaja na srpskom jeziku, nakon toga smo se spremali na engleskom jeziku, koji nije maternji i trebalo je dosta toga da se uđe u samu terminologiju", objašnjava Amina Rovčanina, a njen kolega Uroš Lazarević dodaje: "Trema je bila prisutna u svega prvih par minuta, dok se nismo oslobodili. Posle je bilo lakše i na kraju kad su proglasili pobednika, najbolji mogući osećaj."

A, za to, priznanje najboljih, spremali su se godinu dana. Prošli su tri kruga kvalifikacija, u kojima su učestvovali evropski Pravni fakulteti i stigli do finala.

Docent doktor Veljko Tutranjanin, mentor ekipe Pravnog fakulteta objašnjava šta zahteva simulacija suđenja pred Sudom za ljudska prava u Strazburu: "Veliko teorijsko znanje, potom, izučavanje sve ključne literature od ljudskih prava ali i takođe, nacionalnih zakonodavstava."

"Studenti sa Pravnog fakulteta, koji su na završnim godinama, i koji su upravo dokazali da su spremni za dalji razvoj karijere po najvećim evropskim standardima," ističe profesor doktor Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Saša, Amina, Uroš, Nevena, Amina i Dijana, pobedom u konkurenciji najboljih, potvrdili su svoje znanje i predan rad, a Fakultet ih je nagradio medaljama i plaketama.

Pobeda studenata Pravnog fakulteta u Strazburu, još jedno je priznanje Univerzitetu u Kragujevcu, koji se u ovoj godini iz dve naučne oblasti visoko pozicionirao na Šangajskoj listi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 11:59) - Kolega [neregistrovani]

Bravo

Bravo deco!