Kako komuniciraju biljke

U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu otvorena je gostujuća izložba „Inteligencija biljaka”. Ova interaktivna postavka urađena je u saradnji sa Centrom za promociju nauke Srbije.

Nemaju mišiće, kosti, nerve, ne vide, ne čuju, ali biljke komuniciraju međusobno i imaju određena čula. Većina ljudi o mehanizmima koji pokreću biljke ne razmišlja, i možda je zato najveća gužva osnovaca ispred eksponata sa muholovkom. Već su znali da biljka hvata insekte, sada znaju i kako.

„Unutar ove muholovke postoje dlačice, kada insekt uhvati dve dlačice tek tada će se aktivirati preklapanje biljke, i to sklapanje biljke je energetski dosta nepovoljno za nju i može svega 4-5 puta za života da to uradi”, objašnjava devojčica.

Želela je, kaže da sazna i da li biljka čuje.  

Biljke emituju mirise koji privlače životinje i ljude, ali osećaju i mirise susednih biljaka. One znaju kada su njihovi plodovi zreli ili kada baštovan makazama poseče njihovog suseda.

Zanimljive naučne činjenice oni koji se bave naukom pokušali su da predstave izložbom, kao zanimljivu radionicu.

„Bilo je zahtevno”, ističe Tanja Adnađević, iz Centra za promociju nauke, „ali mislim da smo vrlo uspešno to rešili. Prikazali smo kako se biljke ponašaju u svemiru, to je bilo jedno od ‘verovali ili ne’, jedno od ključnih pitanja kako biljka zna gde da raste, u kom pravcu da raste koren.” 

Biljke čine 99 odsto biomase naše planete i bez njih život na kopnu, barem u sadašnjem obliku, ne bi bio moguć.

„Biljke itekako komuniciraju među sobom, one su itekako solidarne sa biljkama koje su im u okruženju, nisu agresivne”, objašnjava Jasminka Luković Jagličić, v. d. dirketora Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu. „Naprotiv, vrlo su zaštitnički nastrojene prema svom neposrednom okruženju i možemo mnogo toga da naučimo i o biljkama i o nama samima.”

„Inteligencija biljaka” kao gostujuća izložba u Prirodnjačkom centru Srbije biće dostupna posetiocima narednih mesec dana.



Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво