Bolnica u Ivanjici bez sigurnog grejanja

Tri meseca posle izlivanja mazuta iz Specijalne bolnice u Ivanjici, ponovio se sličan incident. Sprečeno je ozbiljnije zagađenje Moravice, ali je ugrožen sistem grajanja u bolnici.

Sami nisu uspeli da reše problem curenja mazuta iz cisterne. Kažu, uradili su sve što su ispekcije naložile, a posle rešenja nadležnih ponovo su počeli da koriste sistem grejanja na to gorivo. Da mazut ponovo curi, ustanovili su pre četiri dana. Problem za dve stotine korisnika smeštenih u Specijalnoj bolnici i zaposlene.

„Trenutno smo na nekom pomoćnom sistemu, a koliko će taj sistem izdržati, ne mogu da tvrdim. Mi smo obavestili sve organe, sve što je bilo u našoj moći smo uradili. Dvadeset četiri sata smo tu“, kaže Miroslav Popović, direktor Specijalne bolnice u Ivanjici.

Iako su separacioni sistemi sada suvi, vode i mazuta još ima u drenažnoj cevi. Na hitnoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije u Ivanjici juče je proglašena vanredna situacija na teritoriji gde se ova zdravstvena ustanova nalazi, ali rešenje se još ne nazire.

„Ono što mogu da kažem jeste da ćemo po hitnom postupku već danas završiti lokacijske uslove, prevazići ovaj problem tako što ćemo morati da nabavimo na određeni način mobilnu cisternu od tridesetak tona kako bi grejanje bilo nastavljeno, a, onda naravno sanacije, posledice koje su nastale hitno moramo rešiti“, navodi Zoran Lazović, predsednik Opštine Ivanjica.

Dok čekaju nalaze nadležnih inspekcija, u Specijalnoj bolnici kažu da nema opasnosti od izlivanja u reku. Nadaju se da će stručne službe pronaći način da se problem grejanja ustanove, koja godišnje ostvari 60.000 noćenja pacijenata iz čitave Srbije, pre niskih temperatura reši.

broj komentara 0 pošalji komentar