U Srbiji za trećinu veći broj migranata nego prošle godine

U sklopu programa granične bezbednosti, održana je akcija „Preševo“, u kojoj je učestvovalo 12 zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi. Cilj akcije je bio otkrivanje ilegalnih migracija i organizovane grupe krijumčara ljudi. Za deset dana otkriveno je 79 migranata, a jedna osoba je uhapšena zbog krijumčarenja.

Dve migrantske rute su i dalje aktuelne, jedna preko Turske, Grčke, Srbije ka Mađarskoj ili Sloveniji, i druga, Jadranska ruta. Na tim putevima, prema podacima DCAF-a, Centra za sigurnost granica, za trećinu je veći broj migranata nego prošle godine. Krijumčarenje je ozbiljan problem za sve zemlje u regionu.

‚‚Šverc ljudi, krijumčarenje ljudi, je jedan od najbolje plaćenih poslova, da su zarade ogromne, iznos je oko 4.500 evra do čak 12 000 evra iz Turske do Bosne i Hercegovine, sada to pomnožite sa brojem od 7000 ljudi koliko ih je sada u Bosni i Hercegovini, pa vidite koliko su zaradile organizirane kriminalne grupe", objašnjava Anton Travner, direktor DCAF Ljubljana

Policajci iz Srbije i 11 zemalja jugoistočne Evrope su tokom akcije ‚‚Preševo‚‚ od 28. oktobra, kontrolisali više od dvestotine teretnih, putničkih vozila i autobusa, na osam punktova.

 ‚‚Pronađeno je 79 migranata u ilegalnom prelasku državne granice, od kojih najviše državljana Avganistana, Pakistana i Egipta i po jedan državljanin Irana i Indije, u 25 slučajeva evidentirano je 136 lica koja su odustala od pokušaja da ilegalno pređu državnu granicu, dok su 4 migranta samostalno došla da se prijave", kaže pukovnik Saša Marković, pomoćnik načelnika Granične policije

Ciljane destinacije migrantima su najčešće Italija i Nemačka, granice prolaze pešice ili vozilima. Policajci iz više zemalja prikupili su tokom akcije i značajne informacije o organizovanim gupama krijumčara ljudi.

broj komentara 0 pošalji komentar