Vatrogasci dobrovoljci angažovani u svim vremenskim neprilikama

Pripadnicima profesionalnih vatrogasnih jedinica prvo priskaču u pomoć dobrovoljna vatrogasna društva. Prema novom zakonu, tamo gde postoji društvo, mora da se formira i operativna jedinica za gašenje požara. Njeni pripadnici su različitog obrazovanja, zanimanja ili godišta, ali im je zajedničko da su prošli obuku i da su uvek spremni da pomognu.

Uz redovan posao u Projektnom birou, Nikola Tomić iz Požege kad god za to ima potrebe pomaže sugrađanima i kao vatrogasac-dobrovoljac. Po struci je građevinski inženjer, ali vatrogastvo voli i smatra da je neophodno da postoje volonteri poput njega u svim sredinama.

"Kad se dese ti požari, kad se desi poplava ili neka elementarna nepogoda, naprosto da mora da postoji, da kažem alternative državnim službama, koji su obučeni i obrazovani da mogu da priđu i da pruže pomoć običnim ljudima", kaže Nikola Tomić, vatrogasac-dobrovoljac iz Požege.

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u selu Klek kod Zrenjanina svaku priliku koriste za uvežbavanje. Samo ove jeseni su gasili požare na njivama šest puta, od čega u četiri akcije samostalno.

„Mi smo tu kad treba da se ugasi požar, ali najbitniji je rad sa građanstvom, rad sa malom decom. Da ih aktiviramo i angažujemo da nauče da ne pale i da ih pripremimo u slučaju požara kako to da se ugasi i da se radi“, objašnjava Irinjel Grujesku, vatrogasac-dobrovoljac iz Kleka.

Vatrogascima iz Kleka još je u sećanju akcija prošlogodišnjeg gašenja požara na Carskoj bari, koja je pokazala između ostalog i snagu dobrovoljnog vatrogastva.

"Bilo je dvanaest ili trinaest Dobrovoljnih vatrogasnih društava na gašenju požara u Carskoj bari, gde smo sa profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama reagovali na terenu i nakon celog dana gašenja požara uspeli smo da ga ugasimo", priseća se Filip Petrović, komandir jedinice u Kleku.

Prema novom zakonu, sva aktivna društva moraju obučiti i opremiti jedinicu za gašenje požara sa najmanje devet vatrogasaca. Klek na primer ima 22 dobrovoljca koji mogu učestvovati u radu operativne jedinice.

broj komentara 0 pošalji komentar