Sunce greje Zrenjanince

U Zrenjaninu pet ustanova ima oko 500 solarnih panela! Ušteda na računima za grejanje vode iznosi i do 70 odsto. Sezona maksimalne iskorišćenosti solarnih panela ove godine trajala je dvadesetak dana duže nego što je uobičajeno, pa je računica i bolja. Zato korisnici prave nove planove za ulaganja.

Za zagrevanje vode Banja Rusanda u Melencima koristi solarni sistem sa 80 panela. Nakon pet godina eksploatacije projektovane uštede su do 500.000 dinara mesečno, ali u Banji žele da ovaj sistem još bolje iskoriste.

"Planiramo da sledeće godine pristupimo drugoj fazi revitalizacije solarnih panela, odnosno protočnog bojlera u blatnom bloku", kaže Vladimir Erić. To će, dodaje, značiti veliku uštedu u letnjim mesecima i ukinuti račune za gas.

U Domu učenika u Zrenjaninu solarni sistem za zagrevanje vode ustalio se na uštedama od 30 do 70 posto u zavisnosti od doba godine. Ovde na taj način proizvode i struju.

"Drugi sistem koji funkcioniše je za proizvodnju električne energije instalisane snage oko 25 kilovata i tu uštedimo šest do sedam odsto električne energije", objašnjava Dobrica Bradrić, direktor.

Najveći problem za sve koji žele da ugrade solarne kolektore su visoka početna ulaganja, a investitorima u privredi ili građevinarstvu je period isplativosti od šest do deset godina najčešće dug.

Miodrag Kovačević iz Visoke tehničke škole u Zrenjaninu predlaže kako da se to prevlada:

"To bi generalno moglo da se reši kroz jedan sistemski fond koji bi svima koji ulažu u obnovljive izvore energije omogućio pre svega da izrade svoja postrojenja, da izvrše priključenja, ako je reč o proizvodnji električne energije, da dobiju statuse povlašćenog proizvođača."

Na većem delu teritorije Srbije ima od 1.500 do 2.200 sunčanih sati godišnje. Za to vreme može da se dobije oko 16 odsto energije od ukupne količine iz obnovljivih izvora. Za 1 kilovat snage sunca treba oko 1.200 evra. Kući prosečne površine treba dnevno oko 5 kilovata energije.

 

broj komentara 0 pošalji komentar