Budžet Užica - Užičanima!

U Užicu se sprovodi projekat „Udružimo se" koji sa pet miliona dinara finansira Grad. Biće realizovano trinaest predloga građana koji se odnose na uređenje javnih površina, izletišta, sportskih terena.

U finansijskom i građevinskom smislu skromni projekti koje su inicirali, za građane imaju posebnu težinu, jer osim promene urbanog identiteta grada, predstavljaju njihovo učešće u planiranju i trošenju budžetskih sredstava.

„Sad kako mi želimo, sve nešto bolje i lepše, trebalo bi odvojiti neki novac da se ovaj potok sredi, to bi onda bio mali raj u centru Sevojna", kaže Radmila Vučićević iz Sevojna. 

„Imperativ grada je uređenje mikrolokacija", kaže Ruža Penezić, arhitekta u JP „Užice razvoj". Dodaje da je bitno učešće građana i u prostornom i urbanističkom planiranju, uz sugestiju struke kako da sve to još lepše izgleda.

Projekat užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se", inače primer dobre prakse koji je podržala i švajcarska Vlada, predstavlja novi pristup u kreiranju i trošenju budžetskih sredstava po osnovu poreza na imovinu građana.

„Ovi projekti i jesu konkretizacija tog akcionog plana od prošle godine, dakle, ovo je novi pristup većeg uključivanja građana u donošenju odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu, dakle budžetskih sredstava", ističe Miodrag Petković, član Gradskog veća Užice.

Uz dodatne konsultacije i u zavisnosti od interesovanja, već od iduće godine i javnog poziva koji će biti raspisan u februaru, moguće je veće izdvajanje za nove projekte građana.

 

broj komentara 0 pošalji komentar