Šta gasi malinjake u valjevskom kraju

Kasnija sorta malina - polka, donosila je valjevskim voćarima dobar prihod. Bila je dobra cena a na ruku im je išlo i to što je mogla da se bere i u jesen. Poslednje dve godine cena je niža pa je i novih malinjaka sve manje.

Iako zrelih malina ima još u malinjaku Milorada Rankovića u selu Donja Leskovica, berače nisu angažovali na kraju sezone. Nije im bilo isplativo da po cenama nizim od 200 dinara beru manje količine. Polka im je donosila veću zaradu pre 5 godina ,kada su zbog više cene ulagali u širenje zasada i navodnjavanje.

Milorad kaže da se posao ne isplati, a uz to nema ni radnika. Ako se računa i gorivo, jer se sve vozi iz Valjeva, ništa ne ide na ruku proizvodnji.

U susednom selu Brezovicama, nesto su zadovoljniji voćari sa manjim zasadima, jer su im troškovi berbe manji. Problem navodnjavanja utiče na rod, pa su i otkupljene količine u lokalnoj hladnjaci manje.

"Nema nekih tu velikih površina za plaćanje radnika, jer to baš nije nešto isplativo", kaže Darko Stojić. "Ali za svoje ukućane dobro dođe.Svaki dan bereš blizu se tu predaje, nema nekih rashoda na tome. Cena 160 dinara je bila, što kaže nije loše."

 "Ove godine otkupili smo tridesetak tona polke", podseća Milan Tomić iz Brezovice, "prethodnih godina je bio duplo veći prinos polke".

Đorđe Sovilj, iz Poljoprivredne stručne službe, saglasan je da je cena polke uticala na to da proizvođači izgube interes za  podizanjem novih zasada.

Koliko će zasada biti iduće sezone u valjevskom kraju zavisi pre svega od ustaljene prakse većine poljoprivrednika koji dobit vide isključivo u ceni, a ne i u obezbeđivanju ekonomičnih uslova savremenog voćarstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво