Rasadi na udaru evropskih propisa

Od 14. decembra Evropska unija bi mogla da zabrani uvoz određenih vrsta sadnica iz trećih zemalja, pa tako i iz Srbije. Na spisku dvadesetak biljnih vrsta su i sadnice voća, loznih kalemova i ruža, što bi znatno pogodilo domaće proizvođače rasada.

Godišnje se u rasadnicima kompanije "Fruti komerc" u Velikoj Drenovi proizvede pet miliona sadnica voća, ruža i loznih kalemova za naše, ali i tržišta tridesetak zemalja sveta. Trećina proizvodnje izvozi se u Evropu. Za sada kažu bez problema, jer su standardi sa Evropskom unijom usklađeni još 2006. godine.

Mile Ivanović, rukovodilac proizvodnje sadnog materijala u "Fruti komercu" kaže da su morali da uvezu bazne sadnice podloga za proizvodnju voća:

"Takođe smo uvezli i lozne podloge i okalemljene sorte od kojih smo formirali naše matične zasade iz kojih sada proizvodimo sadnice identične onima iz EU. To znači da imamo sertifikovane sadnice, važeće i u svetu, i ispitane i proverene sa njihove strane."

Milorad Pantić, predsednik Udruženja rasadničara Srbije, podseća da kod nas postoji nekoliko firmi iz Holandije, Italije i drugih evropskih zemalja. Kaže da one imaju sopstvenu proizvodnju sadnog materijala sertifikovanog karaktera, baš kao što sada rade i domaći sadničari.

Direktiva Evropske unije pokrenuta je, kažu u Udruženju rasadničara Srbije, još 2014. Zbog karantinskih štetočina, koje su prema oceni Evropskih institucija rizične.
Mile Ivanović u tome vidi zaštitu interesa ali podseća da su naše sadnice u odnosu na evropske dosta jeftinije.

Pored toga, naši rasadničari pozicioniraju se u Rusiji, na tržištima Azije i Afrike, a u perspektivi su im Kina i Indija. Ipak, naglašavaju da je Evropska unija zahvalan kupac.

Dosije za sadni materijal u čiju izradu su osim stručnjaka uključeni i naši proizvođači, je u Briselu. Na odgovor ili eventualno odlaganje primene propisa na najmanje godinu dana, samo u Rasinskom okrugu čeka 140 firmi i 10.000 rasadničara.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво