Gružanske brojanice u knićanskom Domu kulture

U Domu kulture u Kniću održana je promocija zbirke pesama "Gružanska brojanica" Marka Markovića. O knjizi su govorili, autor, Nedeljko Popadić, pesnik i prijatelji iz "Viteza", književnik Aleksandar Živković iz Kragujevca.

Marko Marković inspiraciju nalazi u reci Gruži i pričama koje je slušao od najstarijih koje, potom, niže u knjizi kao brojanicu. Reč je o rodoljubivim pesmama sa elementima socijalne lirike, čulo se na promociji knjige u Domu kulture u Kniću.

Među glavnim temama su i bogata istorija našeg naroda, svakodnevni život na selu, kao i lepota reke Gruže - jedne od najopevanijih reka u srpskoj književnosti.

Nedeljko Popadić, dečji pesnik, pisac, urednik Izdavačke kuće "Vitez", kaže da Vitezovo proleće neguje one koji dolaze ali da Marko Marković nije više među njima:

"On je postao pravi pesnik i naslednik Dobrice Erića, a za desetak godina mislim da će postati jedan od najboljih srpskih pesnika."

Na promociji su knićanski srednjoškolci recitovali pesme iz "Gružanske brojanice" i, simbolično, delili brojanice prisutnima u prepunoj sali Doma kulture u Kniću.

Marković je prošle godine izdao zbirku poezije "Zlatovez", napisao je i tri istorijsko-avanturistička romana, trenutno piše monografiju sela Ljuljaci. Gružanima je poznat i kao autor teksta za Himnu manastira Kamenac i kao koautor kompozicije za svečanu pesmu Opštine Knić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво