Gružanske brojanice u knićanskom Domu kulture

U Domu kulture u Kniću održana je promocija zbirke pesama "Gružanska brojanica" Marka Markovića. O knjizi su govorili, autor, Nedeljko Popadić, pesnik i prijatelji iz "Viteza", književnik Aleksandar Živković iz Kragujevca.

Marko Marković inspiraciju nalazi u reci Gruži i pričama koje je slušao od najstarijih koje, potom, niže u knjizi kao brojanicu. Reč je o rodoljubivim pesmama sa elementima socijalne lirike, čulo se na promociji knjige u Domu kulture u Kniću.

Među glavnim temama su i bogata istorija našeg naroda, svakodnevni život na selu, kao i lepota reke Gruže - jedne od najopevanijih reka u srpskoj književnosti.

Nedeljko Popadić, dečji pesnik, pisac, urednik Izdavačke kuće "Vitez", kaže da Vitezovo proleće neguje one koji dolaze ali da Marko Marković nije više među njima:

"On je postao pravi pesnik i naslednik Dobrice Erića, a za desetak godina mislim da će postati jedan od najboljih srpskih pesnika."

Na promociji su knićanski srednjoškolci recitovali pesme iz "Gružanske brojanice" i, simbolično, delili brojanice prisutnima u prepunoj sali Doma kulture u Kniću.

Marković je prošle godine izdao zbirku poezije "Zlatovez", napisao je i tri istorijsko-avanturistička romana, trenutno piše monografiju sela Ljuljaci. Gružanima je poznat i kao autor teksta za Himnu manastira Kamenac i kao koautor kompozicije za svečanu pesmu Opštine Knić.

broj komentara 0 pošalji komentar