Projekat za učenje i rani razvoj romske dece u Pirotu

U Pirotu je otvoren Centar za podršku učenju i rani razvoj romske dece. Projekat sprovode Vlada Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i lokalna samouprava Pirota, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Deca od tri do pet godina ovde se pripremaju za polazak u vrtić i školu, a osnovci dobijaju pomoć u učenju. Cilj je da se što veći broj romske dece uključi u redovan obrazovni sistem.

„Romska deca imaju problem prilikom prilagođavanja u predškolskim ustanovama, a ovo je jedan od načina da njih malo osnažimo, da njihova motorika bude bolja, da poprave govor, da dobiju socijalnu i emocionalnu sigurnost“, kaže koordinator projekta Silvija Nešić.

Ne uče ovde samo deca nego i roditelji. Za poslednjih dvadesetak godina drastično se promenio odnos Roma prema obrazovanju.

„Bio je manji broj nas koji smo završili srednje i više škole, fakultete. Sad je sve to u većem broju. Mlađe generacije su sve više usmerene ka školovanju, a to je veoma bitno“, kaže edukator za roditelje Elizabeta Janković.

Obrazovanje je način da se pobedi siromaštvo i nađe bolje plaćen posao.

„Cilj nam je da što više romske dece imamo i u srednjem obrazovanju i na fakultetima i da naravno nađu svoj put ka zaposlenju i da više ne budu korisnici socijalne pomoći“, kaže Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota.

Gradska skupština Pirota usvojila je i Lokalni akcioni plan, koji u naredne tri godine treba da popravi položaj Roma u društvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво