Sajber nasilje u Vranju

Ne delite neprikladne fotografije preko društvenih mreža – jedan je od osnovnih saveta koji stručnjaci za borbu protiv sajber nasilja daju maloletnicima. Ipak, dešava se da na taj savet zaborave. Učenica šestog razreda je svom, godinu dana starijem, drugu poslala neprikladnu fotografiju, a on ju je prosledio drugovima preko društvenih mreža. Škola je reagovala, obavestila nadležne i pokrenula postupak.

Roditelji su prijavili školi da njihovo dete trpi nasilje. Neprikladne fotografije deljene su preko društvenih mreža. Škola je razgovarala sa roditeljima, učenicima, održan je sastanak Tima za borbu protiv zlostavljanja i zanemarivanja.

„Videli smo da je to treći vid nasilja, vezano za internet nasilje i javili smo Školskoj upravi Leskovac, prijavili Višem tužilaštvu, Centru za socijalni rad, pokrenuli disciplinski postupak protiv te dece i sad je u toku“, kaže direktor škole Nenad Stefanović.

Devojčica i dečak su prvo razmenjivali tekstualne poruke. Nakon toga je učenica poslala i neprikladnu fotografiju, koju je on prosledio drugovima. Školski pedagog i psiholog pripremili su program rada sa tim učenicima. Neophodna je i pomoć roditelja, kao i zaštita maloletnika.

„Nije se skandal desio, niti afera, sve u redovnom toku rešavamo, sad su deca jednostavno etiketirana, posle naslova u novinama i po meni to je velika, velika sramota“, dodaje direktor škole Nenad Stefanović.

Javno tužilaštvo u Vranju je, preko Policijske uprave, zahtevalo prikupljanje obaveštenja, nakon toga će doneti javnotužilačku odluku. Razvoj informacionih tehnologija pruža mladima nove vidove i učenja i zabave, ali i nove vrste rizika.

Preventivni rad je važan, pripadnici Policijske uprave su na području Pčinjskog okruga tokom prošle školske godine održali 240 predavanja o bezbednom korišćenju društvenih mreža.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво