Sajber nasilje u Vranju

Ne delite neprikladne fotografije preko društvenih mreža – jedan je od osnovnih saveta koji stručnjaci za borbu protiv sajber nasilja daju maloletnicima. Ipak, dešava se da na taj savet zaborave. Učenica šestog razreda je svom, godinu dana starijem, drugu poslala neprikladnu fotografiju, a on ju je prosledio drugovima preko društvenih mreža. Škola je reagovala, obavestila nadležne i pokrenula postupak.

Roditelji su prijavili školi da njihovo dete trpi nasilje. Neprikladne fotografije deljene su preko društvenih mreža. Škola je razgovarala sa roditeljima, učenicima, održan je sastanak Tima za borbu protiv zlostavljanja i zanemarivanja.

„Videli smo da je to treći vid nasilja, vezano za internet nasilje i javili smo Školskoj upravi Leskovac, prijavili Višem tužilaštvu, Centru za socijalni rad, pokrenuli disciplinski postupak protiv te dece i sad je u toku“, kaže direktor škole Nenad Stefanović.

Devojčica i dečak su prvo razmenjivali tekstualne poruke. Nakon toga je učenica poslala i neprikladnu fotografiju, koju je on prosledio drugovima. Školski pedagog i psiholog pripremili su program rada sa tim učenicima. Neophodna je i pomoć roditelja, kao i zaštita maloletnika.

„Nije se skandal desio, niti afera, sve u redovnom toku rešavamo, sad su deca jednostavno etiketirana, posle naslova u novinama i po meni to je velika, velika sramota“, dodaje direktor škole Nenad Stefanović.

Javno tužilaštvo u Vranju je, preko Policijske uprave, zahtevalo prikupljanje obaveštenja, nakon toga će doneti javnotužilačku odluku. Razvoj informacionih tehnologija pruža mladima nove vidove i učenja i zabave, ali i nove vrste rizika.

Preventivni rad je važan, pripadnici Policijske uprave su na području Pčinjskog okruga tokom prošle školske godine održali 240 predavanja o bezbednom korišćenju društvenih mreža.

broj komentara 0 pošalji komentar