Nasip kao odbrana od poplava

Problem plavljenja Bjelice konačno će biti rešen izgradnjom nasipa na levoj obali reke. Projekat sa 78 miliona dinara finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja.

Samo u junu ove godine u Krstaću i Đeraću bilo je poplavljeno više od dvadeset domaćinstva. Bjelica je oštetila kuće, pomoćne i industrijske objekte, poljoprivredno zemljište. Štete su milionske.

"Mnogo štete, pa sve je odnelo osim visećih delova. Znači sve je odnelo ništa nije ostalo u kući a već kuću koliko je upropastilo", kaže Dana Stambolić.

"Prvo je bio parket pa smo stavljali laminat, sad smo sve stavili pločice e sad da renoviramo sprat da se preselimo gore za što kažu ono ne daj Bože" ističe Stanica Matijašević.

Da se trajno zaštite naselja na levoj obali reke gradi se dva kilometra nasipa. Opština Lučani otkupila je deset hetara zemlje koje se koristi kao pozajmište, a porušena su dva objekta koja su se našla na trasi nasipa.

"Lokalna samouprava pokrenula je proceduru pribavljanja zemljišta, svi vlasnici parcela su potpisali saglasnost i mi ćemo u naredna dva do tri meseca kompletno sve parcele isplatiti vrednost otkupa tih parcela je negde oko 25 miliona dinara", naglašava Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani.

Na desnoj obali reke podiže se betonski zid od 30 do 50 centimetara. Meštani lučanskih naselja koje je Bjelica plavila na desetine puta nadaju se da više neće strepeti od kišnih dana i porasta vodostaja.

 
broj komentara 0 pošalji komentar