Nemačka investicija u Zrenjaninu

Prestižni Fajnenšel tajms je dve industrijske zone Zrenjanina uvrstio među osam najboljih lokacija u svetu za startap podršku. Ove godine blizu 30 ugovora, a danas je položen kamen temeljac za još jednu fabriku.

Nakon označavanje početka gradnje, nemačka kompanija GPK iz Berlina u novi pogon u zrenjaninskoj industrijskoj zoni "Jugoistok Ečka" ulaže tri miliona evra i rok za izgradnju je avgust iduće godine, kada će započeti proizvodnju.

"Firma će se baviti proizvodnjom delova od plastike i gume, to jest prevashodno točkova za kontejnere i kante, a videćemo, zavisno od gospodina Klausa, šta ćemo povući od mašina i koju liniju proizvodnje", kaže Zoran Šipka, direktor GPK.

Fabrika GPK je deo nemačke grupacije EKH i u prvoj fazi proizvodni objekat će se prostirati na 1.250 kvadratnih metara, dok se planiraju novi pogoni u sklopu zakupljenih pet hiljada kvadrata zemljišta.

"Ovo je naša prva investicija van Nemačke i za ulaganje u Zrenjanin smo se odlučili zbog geostrateškog položaja grada, izuzetnih povoljnosti koje nam pruža lokalna samouprava, kao i visoka obučenost kvalitetnog kadra", ističe Klaus Paul, vlasnik kompanije GPK.

U prvoj fazi biće zaposleno petnaestak radnika, kasnije još 50. GPK ima plan da dovede još dva investitora, jednog iz Nemačke i jednog iz Poljske.

"Kada sam predložio da proširimo zonu za još 500 hektara, malo su me sumnjičavo gledali moji saradnici, a dolazimo u situaciju da je i to malo i bukvalno se svakodnevno borimo za svako novo radno mesto", naglašava Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Zrenjanin ima dve industrijske zone, koje već zauzima oko 40 investitora i kompanija iz Italije, Južne Koreje, Nemačke, Belgije i zemalja regiona.

broj komentara 0 pošalji komentar