Karavan prijateljstva sa juga Srbije u Italiji

U Valdanju, regija Veneto u Italiji, živi više od pet hiljada Srba iz Lebana, Medveđe i Bojnika. Njihove veze sa maticom su jake, o čemu svedoči i škola na maternjem jeziku koju su nedavno organizovali. Karavan prijateljstva sa juga Srbije, inače, prešao je skoro 3.000 kilometara i, pored Valdanja, obišao je i Austriju i Sloveniju.

Srdačni susreti rođaka i prijatelja, pozdravi, evociranje uspomena. Svaki dolazak u gradić Valdanjo, nedaleko od Vičence, za ljude sa juga Srbije, iz Lebana, Medveđe nešto je posebno. Ovde se osećaju kao kod kuće. U Valdanju, odnosno u celoj regiji Veneto, danas živi oko pet hiljada Srba, a dolazak zemljaka je pravi praznik.

"Vraćam se mislima u rodno mesto, kada ovde vidim ljude iz Srbije. Puno nam je srce i stvarno nam je lepo kad dođu naši ljudi. Mnogo volim nošnju i stvarno volim da provedem vreme u nošnji", kaže jedan od onih što su otišli, ali se rado sećaju rodnog kraja.

Srpska kulturna zajednica "Sveti Sava" tu je osnovana 2011. godine. Od ove godine uspeli su da organizuju i časove srpskog jezika.

"Naša zajednica je srpska zajednica i ima za cilj da očuva kulturu da očuva tradiciju i da to prenesemo na našu decu", ističe Aleksandar Janković iz Srpske kulturne zajednice "Sveti Sava".

"Ovde su već tri generacije, ovde se rađaju ljudi, odnosno rađaju se deca i mi smo došli da vidimo kako lokalne samouprave u stvari kako privrednici mogu da pomognu našoj dijaspori", naglašava Goran Jović, direktor RPK Leskovac.

Pored Valdanja, entuzijasti na četiri točka sa juga Srbije, već godinama prepoznatljivi po svojversnom karavanu prijateljstva, prešli su Alpe na više od 2.000 metara nadmorske visine, obišli Tirol kao i najatraktivnije ski-centre u Sloveniji. Svuda srdačno dočekani i svuda sretali naše ljude.

"Vole i ovde leskovačku pljeskavicu: ljutu, sa malo luka. To je nešto što prosto obožavaju", kaže Miroslav Nešić iz Gostina Leskovac u Vrhniki.

Karavan prijateljstva sa juga Srbije prešao je skoro tri hiljade kilometara. Još jedno nezaboravno iskustvo, još jedna prava promocija Srbije od Soluna i Kajmkčalana do Kranjske Gore, Planice i Valdanja.

broj komentara 0 pošalji komentar