Karta više za džez užitak

U Pančevu je završen 22. džez festival. Brojna publika je tri dana uživala u kvalitetnoj muzici američkih, evropskih i domaćih džezera.

Prve večeri nastupio je Pančevac Dragan Ćalina, koji već osam godina živi i radi u Holandiji. Predstavio je novi album na kojem je kroz muziku pokušao da prikaže na svoj način svakodnevnu užurbanost ljudi i spokoj koji ih očekuje kod kuće.

"Cela ideja je bila žurba, gradska gužva, da bismo se vratili na jedan deo pesme gde su mir, i tišina, i spokoj doma. To je neki kontrast kod svih nas koji, kad ustanemo, ispalimo se napolje ka svojim obavezama, prođemo frku i paniku i vratimo se posle kući u svoj mir i tišinu", kaže džez muzičar Dragan Ćalina.

Druge festivalske večeri pažnju je privukao austrijski sastav od 13 članova – Litl Kindergarten, koji predstavlja džez avangardu. U jednoj kabaretskoj atmosferi čule su se moderne kompozicije koje predstavljaju alternativu pop i rok muzici.

Ovogodišnji Džez festival ostaće upamćen i po nastupu legendarnog Čarlsa Tolivera, koji je još 1968. godine okupio sve najbolje muzičare sa tadašnje džez scene da bi snimio album "Pajper men". Pola veka od tog izdanja legendarni muzičar obeležio je i koncertom u Pančevu.

"Nisam počeo da sviram zbog biznisa i da bih zaradio novac, već da bih ljudima preneo emocije koje doživljavam na bini. Možda je i to recept za dugo trajanje, a čini mi se i da se krug polako zatvara i da je sve više muzičara koji sviraju iz ličnog zadovoljstva", ističe džez muzičar Čarls Toliver.

Pančevački Džez festival uspešno se organizuje već 22 godine i opstao je zahvaljujući i sve brojnijoj publici, koja svaki put traži kartu više za nastupe vrhunskih muzičara.

"Pančevačka publika Džez festival prati intenzivno i godinama unazad imamo pune dvorane, tako je i večeras i to su posete o kojima pojedine sredine mogu samo da sanjaju, a u krajnjem slučaju to je i rezultat jednog dugogodišnjeg rada na edukovanju publike", kaže Boban Tanasijević, muzički urednik Džez festivala.

Na Džez festivalu promovisana je i monografija "Dvadeset godina pančevačkog Džez festivala", koja predstavlja značajnu istorijsku građu istorije džeza u Srbiji, ali i svedočanstvo budućim generacijama kako se Pančevo upisalo na svetsku mapu džez scene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво