Završena izgradnja nove brane Busur

Na reci Busur u opštini Petrovac na Mlavi završena je izgradnja brane koja će taj kraj trajno zaštititi od bujičnih poplava. Izgradnju brane finansiralo je Javno preduzeće "Srbijavode" preko Kancelarije za javna ulaganja.

Četrnaestog juna 2018. godine pod pritiskom ogromne količine vode koja se slila sa okolnih brda, pukla je brana na reci Busur. Vodena stihija odnela jeputeve i mostove i poplavila brojne objekte u selima opštine Petrovac na Mlavi. 

 

Nakon poplave počela je izgradnja nove brane na Busuru, čija je izgradnja završena ove jeseni. Time će petrovačka opština biti trajno zaštićena od poplava.

"Ono što mogu da kažem je da će građani opštine Petrovac na Mlavi, a posebno okolnih naselja moći mirinije da spavaju", naglašava Duško Nedinić, predsednik Opštine Petrovac na Mlavi. "Međutim, nama ostaje veliki rad - da naučimo kako da se ponašamo prema našem ekosistemu i prirodi." 

Nova brana visoka je šesnaest metara i široka sedamdeset. U nju je ugrađeno 1.800 kubnih metara betona, 10.000 kubika kamena i 80 tona armature. Izvođač radova bilo je požarevačko preduzeće "Vodoprivreda".

"Nakon 30 godina naša kompanija nije učestvovala u jednom ovakvom kapitalnom objektu, i mi smo ponosni što smo deo ovog kapitalnog projekta koji je za nama i što smo danas uspešno izvršili primopredaju objekta javnom preduzeću", kaže Nenad Milanović, direktor "Vodoprivrede".

Izgradnja brane busur koštala je oko 190 miliona dinara. Investitor je bilo Javno preduzeće "Srbijavode", a sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za javna ulaganja.

"Ono što nas čeka u budućnosti to je da pokušamo da pronađemo još jedan profil uzvodno negde gore. Da napravimo branu sličnih karakteristika, da bismo mogli ceo poplavni talas da držimo pod kontrolom. To je budućnost", ističe Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".

Brana "Busur" je deo šireg sistema za odbranu od poplava u koji se ulaže u Srbiji.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, navodi da ovo treba da nam bude pokazna vežba za celu Srbiju:

"Srbijavode rade sada katastar svih ovakvih područja gde su potrebne ovakve brane i ovo će biti deo jednog budućeg projekta protiverozivnih mera koje će država finansirati kako bi zaštitila naseljena mesta."

Pucanjem stare brane, nestalo je i istoimeno akumulaciono jezero. Nova brana je protočna, sa kontrolisanim ispustom i čeonim prelivom. Osim nje, izgrađeno je i još šest bujičnih pregrada, kako bi se sprečilo slivanje bujičnih voda sa okolnih brda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво