Danilo Kiš - život i delo

I tri decenije od smrti Danila Kiša, njegova dela su među najčitanijima u Biblioteci u Šapcu. Izložbu o životu i radu jednog od najznačajnijih pisaca u istoriji srpske književnosti do sada je videlo oko hiljadu ljudi.

,,Nisu opasne sve knjige, opasna je samo jedna,, govorio je i zapisao Kiš, jer ,,čitanje mnogih dovodi do mudrosti, a jedne do neznanja". Nije se ,,naginjao nad tuđom prazninom,, ali je tugu, kada je počeo da studira svetsku književnost, poneo sa sobom.

 

,,Moram da naglasim da je i dan danas upamćen kao jedan od najboljih studenata u istoriji te katedre, i upravo to osećanje tuge, sa kojim je došao u Beograd, obeležilo je njegova prva dela, najbolji dokaz za to su upravo prezimena njegovih junaka iz Porodičnog ciklusa, imamo Mariju Sam, Anu Sam, Andreasa Sama", kaže Kristina Aleksić, Biblioteka šabačka.

Detinjstvo u Subotici i Novom Sadu, gimnazijski dani na Cetinju, studije u Beogradu, boravak u Strazburu i Parizu, književne nagrade i društvena priznanja deo su biografije koju su kako je Kiš govorio karakterisale uznemirujuće različitosti.

,,Meni je drago što sam imala tu čast da napravim ovu studijsku izložbu, upravo zahvaljujući toj obimnoj gradji izložba je mogla da bude bogata, gradja je poklonjena zahvaljujući gospodjama Mirjani Miočinović i Paskal DelpešI u arhivu SANU, podsećanja radi Kiš je pred kraj života bio i dopisni član SANU", kaže Olga Krasić Marjanović, autorka izložbe.

Nazivaju ga konstantom srpske književnosti jer je jedan od pisaca kojem se čitaoci stalno vraćaju. I posle 30 godina od njegove smrti, živi u svojoj Mansardi, Bašti, Peščaniku.

broj komentara 0 pošalji komentar