Različite teme, ideje, energija na leskovačkom FAPOR-u

U Leskovcu je počeo sedmi Festival amaterske pozorišne režije. Za festivalske nagrade, u konkurenciji je šest predstava amaterskih pozorišta iz Srbije i Republike Srpske.

Prvih stotinu godina pozorišnog života u Srbiji obeležili su amateri koji su sačuvali nacionalni duh i kulturu naroda. Dramski studio leskovačkog Kulturnog centra osnivač je Festivala amaterske pozorišne režije koji raste i stiče mnogobrojne prijatelje.

"Ja verujem da će vreme pokazati da su oni koji su osmislili ovo bili u pravu i da su nam potrebni ovakvi festivali i u sredinama koje nisu prestonice", kaže dr Zoran Đerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Festival amaterske pozorišne režije traje šest dana toliko je i takmičarskih predstava. Različite teme, ideje, energija. Žiri spreman za težak zadatak.

"Videćemo neke rediteljske zamisli koje su ovako malo interesantne. Videćemo neka nova viđenja pozorišta i to će biti ove godine vrlo interesantno za gledanje", kaže Bojan Stojčetović, predsednik žirija.

Izložbom fotografija Leskovčanima se ove godine predstavlja Srpsko narodno pozorište sa istorijom dugom 158 godina. Podrška festivalu koji je iz godine u godinu dragačiji, sadržajniji i posećeniji.

"Ove godine smo uveli dve ozbiljne radionice u okviru pratećeg programa za vreme FAPOR-a koje će voditi Nevena Vukes, glumica. Radionice se zovu "improvinzancije". Imaćemo pozorišnu radionicu na temu pozorišna produkcija", kaže Darko Zloporubović, tvorac festivala.

Predstavom "Bliži nebu", FAPOR u sredu zatvaraju leskovački dramateri. Tada će se znati i u čije ruke će otići nagrada za najbolju režiju koja nosi ime Dragana Dimitrijevića, barda Narodnog pozorišta u Leskovcu.

broj komentara 0 pošalji komentar