Čišćenje Velikog bačkog kanala

Veliki bački kanal jedna je od tri ekološke crne tačke u Srbiji i godinama se ne koristi. Za uklanjanje opasnog, zatrovanog mulja, kako se procenjuje, biće potrebne dve i po godine.

Trenutno 40 industrijskih pogona ispušta otpadne vode u Veliki bački kanal, a zagađivači su i komunalne otpadne vode iz Crvenke, Kule i Vrbasa. 

Najavljena je treća faza čišćenja ovog vodotoka kojom bi se uklonilo i tretiralo više od 300.000 kubnih metara mulja zatrovanog teškim metalima, virusima i bakterijama.

"Najnoviji uvid u model čišćenja kanala nam je nepoznanica - to je isušivanje i odvođenje mulja izvan naselja u spalionice i na sanitarnede ponije", kaže Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbas. "To smo čuli nedavno i moramo da se raspitamo koliko je to pouzdano. U svakom slučaju, građanima bi laknulo da se taj mulj ne deponuje pored naselja." 

Uslovi za revitalizaciju Velikog bačkog kanala stvoreni su završetkom izgradnje centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda u Vrbasu, koji će prikupljati komunalne, industrijske i sanitarne otpadne vode iz Kule, Crvenke i svih naselja u opštini Vrbas i prerađene ih upuštati u Veliki bački kanal.

Biogas od opasnog mulja već se koristi za proizvodnju toplotne energije, a uskoro će se proizvoditi i struja.

"Sad trenutno, u samom početku, ovo radi sa nekih 25 posto kapaciteta, ali se naravno očekuje da se priključi industrija i da se priključe sva sela koja su planirana i koja još nemaju konekciju", kaže Ranko Mitrović, iz JKP "Prečistač Vrbas-Kula" Vrbas.

JKP "Prečistač Vrbas - Kula" zapošljava 12 kvalifikovanih, stručnih radnika. U izgradnju postrojenja EU je uložila više od 20 miliona evra.

"Vraćanje funkcije Velikog bačkog kanala, a to su odvodnjavanje, navodnjavanje, plovidba i na kraju ulivanje dakle ovih prečišćenih otpadnih voda. takođe, veliko mi je zadovoljstvo što bi ta implementacija trajala 36 meseci, ali osnov svega je da uklonimo postojeće zagađivače, dakle da ih sklonimo sa Velikog bačkog kanala", objašnjava Milan Glušac, predsednik Opštine Vrbas.

Nakon čišćenja, preduslov za revitalizaciju ovog vodotoka podrazumeva da svi industrijski pogoni uz Veliki bački kanal u narednom periodu morali bi da ugrade sopstvene prečistače.

broj komentara 0 pošalji komentar