Vranje novi član Uneskove Mreže kreativnih gradova za oblast muzike

Mreža okuplja 246 gradova čiji je razvoj baziran na kreativnosti u oblasti muzike, starih zanata, filma, književnosti, gastronomije. Vranje je to mesto zaslužilo muzikom: manifestacijama koje promovišu vranjsku gradsku pesmu, trubu i klasičnu muziku.

Vranjska gradska pesma je na listi nematerijalnog kulturnog blaga Srbije. Prvi festival, početkom godine, pod nazivom Oću da vi pojem vranjansko bio je posvećen Stani Avramović Karamingi koja je narodne pesme čuvala od zaborava. Autorka je pesme Dimitrijo, sine Mitre.

 

"Pojanje Stane Avramović Karaminge je, zapravo, primer pravog vranjskog pojanja, i ona je svima nama, da kažemo naslednicima, služila kao uzor", kaže vokalna solistkinja Ivana Tasić Mitić.

Muzička škola maj je odredila za mesec muzike. Summer piano festival preselio se iz Ohrida u Vranje, i pet godina beleži dobru posećenost. Poslednji je bio posvećen Klari Šuman, pijanistkinji, kompozitorki.

"Koncerti su  dobro posećeni kao i svih godina, mene iznenađuje da taj trend ne popušta, i naravno to me raduje", kaže Zoran Imširović, umetnički direktor Festivala.

Vranje i trubu proslavio je Bakija Bakić, njemu u čast organizuje se i Memorijal. Počeo je da svira kao desetogodišnjak, predvodio orkestar više od pola veka, pamte se njegovi nastupi.

"Takav čovek se još nije rodio, koji tako lepo svira. Lepo za uvo da bude, što kažemo mi trubači", kaže Nenad Mladenović, trubač.

Manifestacije posvećene gradskoj pesmi, klasičnoj muzici i trubi, Vranje su svrstale u kreativne gradove Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija. U mreži je 246 gradova, ove godine 66 novih.

"Muzika spaja ljude, spaja oblasti, a verujem da će u budućem periodu učiniti mnogo za Vranje, da Vranje bude dostupno i prepoznatljivo na mnogim meridijanima", kaže Zorica Jović, gradska većnica za kulturu.

Po muzici je Vranje prepoznatljivo, spada u prioritetne razvojne oblasti grada, a manifestacije bogate i turističku ponudu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи