Migranti u prihvatnim centrima u Srbiji

Duže od četiri godine, migranti iz bliskoistočnih zemalja stižu u Srbiju. Boravak u prihvatnim centrima, dok čekaju da nastave put zapadnoevropskih zemalja, upotpunjuju im različite aktivnosti.

Neizvesnost kao odrednica - beg od ratova i siromaštva u neku od zemalja Evropske unije. Mnogi migranti smešteni u Prihvatnom centru u Vranju nekoliko godina su u Srbiji. 

 

Tiba Rezazadega je sa porodicom pre tri godine krenula iz Irana:

"Moram da budem strpljiva jer nemamo drugi izbor. I ne želim da rizikujem, zbog dece. Ne želim da pokušam ilegalno da izađem iz zemlje."

Neki se odlučuju i da, mimo propisa, napuste kampove. Nader Kafari iz Irana dva puta je pokušao da ilegalno pređe granicu:

"Pokušao sam da odem u Rumuniju pre tri meseca, ali me je policija sprečila. Znam da se u Mađarsku teško ulazi, ali ne postoji lista za Irance."

Sonja Hajderi je kao sedamnaestogodišnjakinja napustila Avganistan. Sada ima dvadeset jednu godinu, prilagodila se ovdašnjoj sredini, pomaže u Centru i kao prevodilac:

"Imamo i trenutke sreće i trenutke tuge ovde u kampu, ali sve to delimo. I trudimo se da jedni druge bodrimo, da izdržimo, ne odustajemo."

U prihvatnom centru u Vranju sada je oko 160 migranata, skoro trećinu čine deca. Deca školskog uzrasta pohađaju nastavu. Grejanje je počelo i obezbeđeni su energenti za ovu zimu.

broj komentara 0 pošalji komentar