Migranti u prihvatnim centrima u Srbiji

Duže od četiri godine, migranti iz bliskoistočnih zemalja stižu u Srbiju. Boravak u prihvatnim centrima, dok čekaju da nastave put zapadnoevropskih zemalja, upotpunjuju im različite aktivnosti.

Neizvesnost kao odrednica - beg od ratova i siromaštva u neku od zemalja Evropske unije. Mnogi migranti smešteni u Prihvatnom centru u Vranju nekoliko godina su u Srbiji. 

 

Tiba Rezazadega je sa porodicom pre tri godine krenula iz Irana:

"Moram da budem strpljiva jer nemamo drugi izbor. I ne želim da rizikujem, zbog dece. Ne želim da pokušam ilegalno da izađem iz zemlje."

Neki se odlučuju i da, mimo propisa, napuste kampove. Nader Kafari iz Irana dva puta je pokušao da ilegalno pređe granicu:

"Pokušao sam da odem u Rumuniju pre tri meseca, ali me je policija sprečila. Znam da se u Mađarsku teško ulazi, ali ne postoji lista za Irance."

Sonja Hajderi je kao sedamnaestogodišnjakinja napustila Avganistan. Sada ima dvadeset jednu godinu, prilagodila se ovdašnjoj sredini, pomaže u Centru i kao prevodilac:

"Imamo i trenutke sreće i trenutke tuge ovde u kampu, ali sve to delimo. I trudimo se da jedni druge bodrimo, da izdržimo, ne odustajemo."

U prihvatnom centru u Vranju sada je oko 160 migranata, skoro trećinu čine deca. Deca školskog uzrasta pohađaju nastavu. Grejanje je počelo i obezbeđeni su energenti za ovu zimu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво