O umetničkim slobodama na pančevačkom Salonu

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu otvoren je 49. Salon umetnosti, godišnja izložba na kojoj likovni stvaraoci iz Pančeva i okoline predstavljaju najnovije radove. Zajednička tema slika, grafika i instalacija je prinudna sloboda.

Još od nastanka, 1971. godine, Salon umetnosti predstavlja značajnu izložbu, gde posetioci mogu da vide ono najbolje na pančevačkoj likovnoj sceni. Ovogodišnja tema bila je "Prinudna sloboda", a 35 umetnika je odgovaralo na taj zahtev, svako na svoj način. Zoran Deranić je to povezao sa motivom insektarijuma, koji ga već godinama inspiriše.

"Insekti su zatvoreni u jednom prostoru i pribodeni su. Rad je krenuo iz čisto likovne pobude, nije imao neki angažovani kontekst, ali se poklopio s ovom temom", kaže Zoran Deranić, dobitnik druge nagrade Salona.

Temu umetničke slobode u savremenom društvu slikar Željko Komosar izrazio je kroz apstrakciju: "Ja sam izložio dva crteža iz jedne moje novije serije. To su apstraktne figuracije, kojima se trenutno bavim. Rađene su klasičnom tehnikom olovka na papiru."

Na Salonu dominiraju tradicionalne umetničke discipline, a sve više izlažu i mladi autori.

"Mi smo u žiriju vrlo zadovoljni s obzirom na to da ima različitih tehnika, od klasičnih slika ulja na platnu, preko instalacija, keramike, čak i fotografija. Misija Salona je ispunjena", kaže Ivana Markez Filipović, član žirija.

Prvu nagradu osvojio je slikar i profesor Nebojša Jocić, čiji će rad u kombinovanoj tehnici biti otkupljen za Galeriju savremene umetnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar