O umetničkim slobodama na pančevačkom Salonu

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu otvoren je 49. Salon umetnosti, godišnja izložba na kojoj likovni stvaraoci iz Pančeva i okoline predstavljaju najnovije radove. Zajednička tema slika, grafika i instalacija je prinudna sloboda.

Još od nastanka, 1971. godine, Salon umetnosti predstavlja značajnu izložbu, gde posetioci mogu da vide ono najbolje na pančevačkoj likovnoj sceni. Ovogodišnja tema bila je "Prinudna sloboda", a 35 umetnika je odgovaralo na taj zahtev, svako na svoj način. Zoran Deranić je to povezao sa motivom insektarijuma, koji ga već godinama inspiriše.

"Insekti su zatvoreni u jednom prostoru i pribodeni su. Rad je krenuo iz čisto likovne pobude, nije imao neki angažovani kontekst, ali se poklopio s ovom temom", kaže Zoran Deranić, dobitnik druge nagrade Salona.

Temu umetničke slobode u savremenom društvu slikar Željko Komosar izrazio je kroz apstrakciju: "Ja sam izložio dva crteža iz jedne moje novije serije. To su apstraktne figuracije, kojima se trenutno bavim. Rađene su klasičnom tehnikom olovka na papiru."

Na Salonu dominiraju tradicionalne umetničke discipline, a sve više izlažu i mladi autori.

"Mi smo u žiriju vrlo zadovoljni s obzirom na to da ima različitih tehnika, od klasičnih slika ulja na platnu, preko instalacija, keramike, čak i fotografija. Misija Salona je ispunjena", kaže Ivana Markez Filipović, član žirija.

Prvu nagradu osvojio je slikar i profesor Nebojša Jocić, čiji će rad u kombinovanoj tehnici biti otkupljen za Galeriju savremene umetnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво