Šta nedostaje ženama na selu

Na Zlataru se održava dvodnevna konferencija „Snažna žena - snažno selo". Konferencija organizovana povodom Međunarodnog dana žena na selu počela je posetom porodici Kurćubić u Bukoviku kod Nove Varoši.

Iako je rođena i odrasla u gradu, Miljana i njen suprug odlučili su da budućnost grade u Bukoviku, sa njegovim roditeljima, bratom i sestrom... Imaju troje dece, zna da bi joj lakše bilo u gradu, ali u domaćinstvu u kojem svi sve rade, kaže, lako se uklopila.

"Radimo sve mašinski, ne radimo ništa ručno, tako da eto, potrebna je samo dobra volja i da se sve nauči, ništa nije teško kad se hoće", kaže Miljana Kurćubić, a njena svekrva Gordana dodaje: "Nema deljenja, jer svi, ko šta more on radi. Mislim, jedino u kolibi baš što ljudi ne ulaze, a što se tiče štale i sve, svi idemo zajedno, ako treba na plaštenje idemo zajedno."

Ni Miljana, ni Gordana se ne žale, premda se nekako podrazumeva da će se one, uz poslove koje rade na imanju, brinuti i o kući, deci, obrocima, baš kao i u Australiji, primetila je ambasadorka.

"Uživala sam u poseti ovom domaćinstvu koje me podsetilo na slične u mojoj domovini. I ovde i u Australiji imamo veoma snažne žene koje vode domaćinstvo. Na nama je da ih učinimo što vidljivijim i učinimo da se i njihov glas čuje", kaže Rut Stjuart, ambasadorka Australije za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

"Mnogo toga treba menjati kad je u pitanju položaj i status žena na selu. Zakonom su neke stvari regulisane, ali na žalost, prisutan patrijarhat to poništava. Mi još živimo u odnosima gde žene ne nasleđuju, gde žene nemaju svoju imovinu, gde rade i njihov rad nije plaćen", smatra Mileva Malešić predesednica UP Foruma žena iz Prijepolja.

Svesna takve situacije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti inicirala je i prošle godine je ustanovljena nagrada za grad ili opštinu koje neguju i unapredjuju princip ravnopravnosti i učešće osetljivih grupa u koje svakako spadaju žene, u svim društvenim aktivnostima. Taj bogatiji društveni život je i jedino što nedostaje Miljani od kada se preselila iz grada u selo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво