Da li će se zbog puta rušiti kuće

Koliko će izgradnja brze saobraćajnice od Šapca do Loznice poremetiti život meštana Štitara, pitanje je na koje u ovom selu blizu Šapca čekaju odgovor. Planirano je da nova trasa prolazi kroz deo sela, zbog čega će neke kuće morati da se ruše.

Svesni smo koliki je značaj puta, ne bunimo se zbog gradnje ali se ne slažemo sa trasom. Treba da se sruše 32 kuće, da se izmeste celokupa domaćinstva kažu zabrinuti meštani Štitara.

"Ovo su sve velike kuće i sređene ljudi rade, bave se poljoprivredom i žive od poljoprivrede", kaže Branislav Terzić iz Štitara.

"Kuća ima 200 kvadrata, sa dva ulaza, u placu ima sa kućom hektar i po zemlje i živi 10 članova, mi smo 1999. došli sa Kosova i taman smo se skućili tu", navodi Miodrag Milojić, iz Štitara.

"Ja ne znam više gde ću, gde sam ja pristala u ovim godinama, a deca su tu kičmu polomila i ja s njima", kaže Vinka Jović iz Štitara.

Probleme su izneli i na javnom uvidu u plansku dokumentaciju. Poštujući zakonske mogućnosti mnogi su podneli i prigovore.

"Mesna zajednica je to uradila u ime svih gradjana i skupila je oko 1.000 potpisa meštana Štitara koji se ne slažu da se selo zauvek podeli na dva dela", objašnjava [Dušan Tufegdžić, predednik MZ Štitar.

Da se u što manjoj meri poremeti život meštana ali i ne ugrozi kapitalna investicija, želja je i nadležnih. Na skupu u mesnoj kancelariji o nedoumicama i detaljima trase novog puta otvoreno i detaljno su razgovarali.
"Vrlo je važno da građani shvate da ne možemo doći do javnog interesa sabiranjem pojedinačnih interesa, tako da ne možemo svim građanima da izađemo u susret, ali daćemo sve od sebe da razmotrimo sve primedbe i sugestije koje su u skladu sa zakonom", kaže Đorđe Milić, pomoćnik ministra Ministrstva gradjevinarstva, saobraćaja infrastrukture.

"Samo izmeštanje i promena u nekom drastičnom smislu sigurno da poskupljuje i produžava rokove, nadam se da postoji kompromis za sve", smatra Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga.

Da li će se i šta korigovati na trasi, znaće se po završetku javnog uvida i sastanka stručne komisije zakazane za 20 novembar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво