Četiri prokupačka sela danima bez vode

U prokupačkim selima Tularu, Pločniku, Bacu i Kaludri, 450 domaćinstava je mesec dana bez vode. Zbog duga od 350 hiljada dinara, Elektrodistibucija je isključila struju pumpnoj stanici. Dok meštani tvrde da redovno plaćaju račune, u Odboru, koji gazduje ovim sistemom, kažu da su potraživanja za isporučenu vodu približna dugovanju i pozivaju lokalnu samoupravu da im pomogne.

Meštani sve teže podnose nestašicu vode. Kažu da zbog višemesečne suše, više nemaju odakle da je dopremaju i da je njima, ali i životinjama koje gaje, ugrožen opstanak u ovim selima.

"Zamislite vi, dvadeset pet dana nemate vodu, odakle ja da je donesem i kako", kaže Dragojla Vesović iz Pločnika, a Stanimir Stevanović iz istog sela dodaje: "Ostarelo se, da donosim, nemam gde da zahvatim, a da bi živeo kao normalan građanin, treba da mogu da upotrebim kupatilo."

Ogorčeni su, kažu, zato što su slavine suve i u onim domaćinstvima, koja redovno izmiruju svoje obaveze.

"Ja platim sve što potrošim, nema dinar jedan da fali, ako je dug tolki, onda nisu plaćali", smatra Stojanka Rakić iz Pločnika.

U Mesnoj zajednici u Bacu, u čijem se ataru nalazi bunar iz koga se vodom snabdevaju meštani, ističu da je struja prekinuta bez ikakve najave, zbog čega su podneli tužbu protiv EPS-a. Ne spore dugovanja za struju, koja su nastala zbog slabije naplate.

"Od skora smo prešli na komercijalno snabdevanje sa strujom. Pre je bilo četrdesetak hiljada, sada osamdeset hiljada nam dolazi račun, mi to ne možemo da skupimo za mesec dana", kaže Zoran Radosavljević, predsednik MZ Bace.

Dok u Elektrodistibuciji u Prokuplju puštanje struje uslovljavaju plaćanjem duga, negirajući da je ovde reč o zaštićenim kupcima, u gradskoj administraciji krivce za ovakvo stanje vide u Odboru, koji gazduje ovim vodosistemom.

"U toku je preuzimanje vodosistema četiri sela, da JP "Hameum" brine o njima i da se taj problem reši", navodi Vladica Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Prokuplja.

Najavljuju i da će u toku dana sa EPS Snabdevanjem pokušati da pronađu i rešenje za izmirenje duga, kako bi vodosnabdevanje bilo normalizovano što pre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се