Asfalt umesto makadama u gornjomilanovačkim selima

U razvoju sela opština Gornji Milanovac vidi svoju šansu, pa se pored pomoći poljoprivrednim proizvođačima iz opštinske kase sve više izdvaja za gradnju puteva. Ove godine biće urađen 21 putni pravac ka selima, 9 lokalnih puteva i 3 ulice u gradu.

Četiri kilometra makadama, Živanovići iz Teočina zamenili su asfaltnim prilaznim putem od 400 metara i sada lakše stižu do domaćinstva.

"Put i voda, sve znači. I struja. To ti je osnovno. Sve drugo nije problem. Sve je drugo, radom se postiže i može da se živi normalno", kaže Predrag Živanović iz sela Teočin.

Samo u putnu infrastruktru u Teočinu za dve godine izdvojeno oko 10 miliona dinara, što je jedan od načina da se pomogne mladima da ostanu na selu.

‘'Znači da se povežemo, da imamo pristup, da možemo normalno da izađemo na glavne saobraćajnice. Dobili smo i optički kabal, brzi internet, mobilna telefonija naravno radi k'o i svugde. Znači sve smo bliži uslovima kao u gradu', smatra Aleksandar Paunović, predsednik Mesne zajednice Teočin.

I u Pranjanima, do više domaćinstava nekategorisani putevi asfaltirani su učešćem građana i lokalne samouprave, u odnosu jedan prema tri.

"Ova godina je bila kišna pa sam morao da podravljavam to i voda iznosila velike kanale pravila po putu, pa od sada eto nadam se da nećemo imati takvih problema'', kaže Ivica Berić iz Pranjana, a Milorad Lazović iz istog sela dodaje: ‘'Znate šta je put? Put je sve. Put je život, pogotovu vidite šta je to. To je uspon, to je nemoguće sačuvati taj put. Mi smo ga popravljali, pravili hiljadu stvari, ali bez asfalta to je nemoguće.''

U obnovu seoskih puteva i ulica u gradu lokalna samouprava samo ove godine opredelila je više od 400 miliona dinara.

‘'Pored ulaganja u infrastrukturu mi dosta ulažemo u poljoprivredu što i jeste jedna od razvojnih šansi opštine Gornji Milanovac. 50 miliona dinara odvojeno budžetom za 2019. godinu kao direktna podsticajna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju'', kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Na seoskom području opštine Gornji Milanovac u planu je da se završi još 12 putnih pravaca, a u pripremi je i novi budžet koji će, kako se nadaju, obezbediti više sredstava za obnovu puteva i druge važne projekte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво